DANAS ZA RUČAK

Ili ih obožavate, ili ih ne možete smisliti: Što su smash burgeri, zašto su tako veliki hit i gdje ih isprobati u Zagrebu?

Ako ste mislili da burgeri nikako ne mogu postati još slasniji, onda je pravo vrijeme da probate smash burger

Smash burger izmislili su Amerikanci, no budući da je riječ o zbilja slasnom fast foodu, nije trebalo dugo da osvoje i ostatak svijeta. Riječ je zapravo o sendvičima u koje se dodaje meso koje se najprije oblikuje u kuglice, a zatim se pri pečenju špatulom spljošti, blago razlomi, pečenjem poprimi hrskave rubove (koji, kada se zapeku, poprime još bolji okus), ali zadrži sočnost. Kada je još na grillu, mnogi mesu dodaju luk i sir pa ga tek zatim prebacuju u meka peciva.

image
Pexels

Vjeruje se kako je na ideju smash burgera prvi došao Bill Culverston, vlasnik burger shopa u Kentuckyju. Navodno je jedan njegov zaposlenik spljoštio meso na grillu s malo graha i shvatio da je stvorio prilično ukusno jelo. U američke restorane smash burgeri su ušli još 2007. godine i od tada do danas, otvoreno je nebrojeno mnogo lokala i fast food restorana koji su ih uveli u redovnu ponudu.

image
Unsplash

A kako i ne bi kada su smash burgeri sočni, slasni, puni okusa i svakim zalogajem gotovo da se tope u ustima, posebice ako su sve komponente, od peciva do dodataka, baš onakve kakve trebaju biti. No ipak, nije za zanemariti da postoje i oni ljubitelji burgera kojima se ovaj tip uopće ne sviđa. Ponajprije zato što najviše vole zagristi u sočan, debeli komad mesa, a onda i zato što se, barem smo tako načuli u nekoliko različitih rasprava, meso stapa s ostatkom sastojaka i niti jedan zasebno ne dolazi do izražaja. S druge strane, ljubitelji smash burgera reći će vam da im to nimalo ne smeta i za njih je zapravo osjećaj burgera koji se pri svakom zalogaju topi u ustima - prilično dobar i zadovoljavajuć.

Dobrim smash burgerom volimo se počastiti i kada sunčanim petkom u proljeće i ljeto posjetimo ljubljansku Odprtu kuhnu. Radi ih ekipa iz Birdie Food Laba, inače bistroa koji se nalazi na adresi Cesta v Mestni log 3 pa, kad se već nađete tamo, nemojte ih propustiti posjetiti na njihovom štandu.

GDJE U ZAGREBU KUŠATI SMASH BURGER?

Smash burgere već 10 godina u Zagrebu rade u Burgeraju. Upravo su oni dugo godina bili jedino mjesto gdje su se kod nas uopće i mogli kušati. Nude ih u tek nekoliko varijanti, među kojima uvijek preporučujemo klasik i naš favorit Bacon Cheese, dok bi se onima koji vole eksperimentirati mogao svidjeti i Onion Jam s karameliziranim lukom te Tamari Mushroom s gljivama.

image
Burgeraj Instagram

Burgere u Burgeraju svakako svrstavamo među najbolje u gradu i, iako postoje oni koji im zamjeraju premale porcije, nama su sasvim dovoljne za sporo i opušteno uživanje u jelu koje si ionako ne priuštimo toliko često. Cijena porcije u kojoj ćete dobiti burger, krumpiriće i kečap uglavnom se kreće oko 10 eura. Burgeraj se odnedavno nalazi na adresi Vlaška 35. Više informacija potražite ovdje.

image
Privatna Arhiva

Nakon Burgeraja, otvorena su još dva danas prilično poznata mjesta sa smash burgerima, a jedno od njih je Institut za burgere Mate Jankovića. Njihove burgere isprobali odmah po otvorenju i, moramo priznati, prilično su nam se svidjeli. Bili su sočni, na dodacima se nije štedjelo, a posebno nam je dobro bilo i meko pecivo. Nalaze se na adresi Ozaljska 12, no njihovu kućicu često možete pronaći i na različitim street food festivalima. Nude i dostavu putem koje će vas smash burgeri koštati između 8 i 9 eura. Nude ih u tri varijante, Onion cheese, Bacon cheese i Pesto smash s bučinim sjemenkama i namazom od bosiljka. Na meniju imaju i klasične burgere, pa čak i veganski burger od crvenog graha i riže te sendvič s piletinom i piletinom i curryjem. Naše dojmove možete pronaći ovdje.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Veliki hit po otvorenju lokala u zagrebačkoj Teslinoj ulici postali su i 4burgers. Oni također nude smash burgere u nekoliko varijanti, od klasika, preko burgera s dodatkom slanine, do burgera s Jalapeño papričicama. Svi dolaze u tri varijante, s jednom, dvije ili tri pljeskavice, a osim junećih, nude i burger s piletinom te pržene pileće stripse. Cijene burgera kreću se od 5,50 do 7,80 eura i dostupni su i putem dostave.

image
Sandro Sklepić/Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 06:22