U riječkom Starom gradu, na adresi Andrije Medulića 5 a, odnosno iznad Rakhia bara, nedavno je otvoren Spuntino - mali lokal na mjestu nekadašnjeg Dr. Burgera, koji Riječanima sad nudi popularni talijanski street food. Riječ je o paninoteci (na Kvarneru je riječ panin sinonim za pecivo) inspiriranoj tradicijom, ali i modernim gastro trendovima u kojoj se pripremaju i nude isključivo sendviči od ručno rađene focaccie.
Spoj hrskavog i mekanog, te ukusnog i mirisnog kruha te izvornih talijanskih sastojaka kao što su prosciutto, mortadella, pecorino, grana, stracciatella ili, primjerice, pesto genovese kojima se nadijevaju sendviči, na novom su mjestu u "gradu koji teče" podigli ljestvicu konkurenciji. Naime, oni koji su od otvorenja posjetili Spuntino i isprobali što nude, rado se na ovo mjesto vraćaju. U ponudi je šest panina, a svima im je ista osnova - domaća focaccia koju ovdje svaki dan rade sami i ručno kako bi njihovi "panini imali najbolju bazu za vrhunske namirnice".
Cotto (8 €) tako spaja kremu od maslina s mortadellom, kuhanim prosciuttom, cherry rajčicama, svježim bosiljkom i maslinovim uljem. Crudo (10 €) uz mortadellu i prosciutto cotto podrazumijeva pesto genovese, suhe rajčice, grana padano sir, rukolu i aceto kremu. La Regina (9 €) u domaćoj focacci ima pesto od bosiljka i pistacije, stracciatellu, mortadelu s pistacijama, rikulu i maslinvo ulje, dok Bresaola (12 €) u focaccii sadrži mozzarellu, bresaolu, cherry rajčice, granu, aceto kremu i maslinovo ulje. Premda bez mesa, Maledetta Primavera (10 €) pokupila je simpatije čak i među najvećim ljubiteljima mesa kremom od artičoke, stracciatellom, grilanim tikvicama i balancanama, sušenim rajčicama, rukolom, aceto kremom i maslinovim uljem. Konačno, za one koji vole ljuće, tu je Piccante (8 €) napravljen od focaccie po Spuntino recepturi, spinate piccante, gorgonzole dolce, rukole, svježeg bosiljka i maslinovog ulja.
Spuntina radi tijekom tjedna od ponedjeljka do petka, od 10 do 16 sati, i nudi panin od focaccie kakav su do sada Riječani mogli pojesti samo u Italiji i, kako su neki od korisnika na društvenim mrežama primijetili - kakav su mogli vidjeti samo u talijanskim filmovima. Cijene su nešto više, netko je komentirao - također talijanske, no uzmite u obzir kako ovdje nije riječ o običnom kupovnom kruhu već o domaćoj focacci i, ističu, najboljim talijanskim namirnicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....