Idemo u Barcelonu!

Španjolski Disfrutar je proglašen najboljim restoranom na svijetu

U Las Vegasu je na temelju glasova 1080 recenzenata, chefova, gastro novinara, influencera i posjetitelja restorana odlučeno o ovogodišnjem pobjedniku izbora uglednog vodiča

Ceremonija proglašenja najboljih restorana na svijetu - The Worlds 50 Best Restaurants - u Las Vegasu upravo je (u 7:15 sati po našem vremenu) završena proglašnjem pobjednika za 2024., a to je restoran Disfrutar iz Barcelone u Španjolskoj, na čelu kojega su Oriol Castro, Eduard Xatrucha i Mateu Casañasa. Nagradu pobjednicima uručio je Estefano Bolognese ispred San Pellegrina.

Podsjetimo, lani je ovaj restoran završio na drugom mjestu, kao najbolji u Europi, a pobjedu je odnio restoran Central iz Lime, zajednički projekt Virgilia Martineza, Elene Martnez i Pie Leon.

Naša reportažu iz ovog restorana možete pročitati ovdje, a crticu iz tog teksta donosimo vam i u nastavku.

"Svaki je zalogaj u Disfrutaru zabavna igra tekstura, okusa, boja i mirisa. Većina jela ima uporište u tradiciji koju su potom digli na neviđenu razinu, a pritom je servis izvanredan."

Inače, prije desetak dana ugledni je vodič objavio i listu najboljih restorana od 51 do 100 mjesta na kojoj su se pronašla neka, prenijeli su mediji, lijepa iznenađenja, a o čemu smo vam pisali ovdje. Kao najbolji novi ulaz tada su istaknuli 52. mjesto za restoran chefa Norberta Niederkoflera u Brunicu, potom novi ulaz i 62. mjesto za Codu u Berlinu. Međutim, kada govorimo o povratnicima, onda treba spomenuti Mil, restoran chefova Pie Leon i Virgilia Martineza u Morayu u Peruu.

Uoči najspektakularnijeg trenutka ceremonije, Resy One to Watch nagrada dodijeljena je restoranu Kato, nagrada za održivost otišla je u Berlin restoranu Nobelhart&Schmutzig, najboljom slastičarkom proglašena je Nina Metayer, najboljom cheficom na svijetu proglašena je Janaina Torres iz A Casa do Porco o kojoj smo vam pisali ovdje.

Highest Climber Award 2024. uručena je restoranu The Chairman iz Hong Konga, Joao Diamante okrunjen je nazivom Champions of Change zajedno s Jessicom Rosval i Caroline Caporossi, Tresind Studio iz Dubaija proglašen je najboljim restoranom srednjeg istoka, Pablo Rivero stekao je naslov najboljeg sommeliera, Gaggan iz Bangkoka je najbolji restoran Azije te ujedno 9. na listi najboljih restorana za 2024., Atomic iz New Yorka je najbolji restoran Sjeverne Amerike, dok je u Južnoj Americi to Maido.

OVO JE LISTA 15. NAJBOLJIH NA SVIJETU!

1. Disfrutar, Barcelona
2. Asador Etxebarri, Atxondo
3. Table by Bruno Verjus, Paris
4. Diverxo, Madrid
5. Maido, Lima
6. Atomix, New York
7. Quintonil, Mexico City
8. Alchemist, Copenhagen
9. Gaggan, Bangkok
10. Don Julio, Buenos Aires
11. Septime, Paris
12. Lido 84, Gardone Riviera
13. Trèsind Studio, Dubai
14. Quique Dacosta, Dénia
15. Sézanne, Tokyo


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 10:03