ZA POD ZUB

Spas u zadnji čas: ovaj čokoladni blagdanski slatkiš uspijeva i apsolutnim antitalentima

 Lidija Lončarić/
Inspirirana jednim od mojih omiljenih kupovnih slatkiša, napravila sam ove super jednostavne hrskavce

Prije nekoliko dana naumila sam raditi blagdanske kekse. Onako, da stoje na stolu pa da ne moram previše razmišljati što bih slatko pojela nakon ručka i da mi je uvijek pri ruci slatkiš za goste. Međutim, niti jedna od tri vrste koje sam na kraju napravila nije ispala kako treba pa sam odlučila odustati od tog posla i okrenuti se jednostavnijim slatkišima za koje znam da će se svidjeti svima, a mnogo su jednostavniji za pripremu od, očito bolne mi točke, prhkih keksa.

image
Lidija Lončarić/

Ovi hrskavi zalogaji zapravo su imitacija jednog od mojih dražih kupovnih slatkiša i već ih neko vrijeme planiram napraviti, ali nikako da dođu na red. Nekako su mi se uvijek činili prejednostavni da uopće pišem recept za njih, ali su zapravo dobra ideja kojom se možete inspirirati pa napraviti varijantu po svom guštu. U ove svoje dodala sam rižin pops, cornflakes, bademe i lješnjake, a vi u svoje možete staviti i kikiriki, pistacije ili indijske oraščiće, granolu, perece, kokice, ma sve što vam padne na pamet. Sve upakirajte u čokoladu i dobili ste hit hrskavu grickalicu koje će se tražiti komad više, i to među mlađima, ali i među starijima. Sve to dok se vi iz prikrajka lukavo smješkate jer dobro znate da ste na pripremu potrošili ravno 20 minuta, uključujući i čišćenje. S ovim hrskavcima ovih su blagdana očito svi na dobitku.

Trebat će vam:

40 g ekspandirane riže

40 g cornflakesa

2 - 3 šake orašastih plodova

200 g čokolade

2 žlice kokosova ulja

krupna sol

Priprema:

U zdjeli pomiješajte rižu, cornflakes koji ste među prstima blago smrvili te orašaste plodove koje ste grubo nasjeckali. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite 120 g čokolade sa žlicom kokosova ulja i umiješajte je u dobivenu smjesu. Radite brzo kako bi čokolada ostala dovoljno ljepljiva da sve drži na mjestu. Žlicom vadite smjesu i napravite hrpice. Pustite da se stisnu na hladnom (ovih dana poslužit će i balkon), a zatim ih dodatno prelijte ostatkom čokolade koju ste otopili s ostatkom kokosova ulja i pospite krupnom soli ili usitnjenim orašastim plodovima. Pustite da se hrskavci stisnu i poslužite. Ovako pripremljen slatkiš na sobnoj temperaturi može stajati uz druge kolače te ga nije potrebno spremati u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:17