ŠTO ZA RUČAK?

Sporo kuhana svinjetina u umaku, mesne okruglice ili gulaš - trebat će vam samo jedan lonac

 From_my_point_of_view
Jela iz jednog lonca više su nego dobar odabir usred užurbanog tjedna! Imamo pet sjajnih ideja

Iako kuhanje i pečenje u samo jednom loncu na prvu zvuči pomalo nerealno, priprema jela na taj način pravi je spas za vrijeme užurbanih radnih dana. Osim što je, logično, sve sastojke više nego jednostavno ubaciti u jedan lonac, takva priprema štedi vrijeme i nakon kuhanja pa tako, osim daske za rezanje i noža, suđa za pranje gotovo da i nema. I dok se čini kako nas idejama za jela iz jednog lonca bombardiraju sa svih strana tek posljednjih nekoliko godina, prava je istina kako se ovaj način kuhanja koristi puno dulje. Tako je povjesničar i autor knjige "The Cooking Gene" za The Washington Post objasnio kako je upravo ovaj način pripreme oduvijek bio jedan od omiljenih.

"Čuvao je vrijeme, vodu i vatru, tri najvažnija elementa kada je u pitanju priprema hrane kroz povijest", komentirao je Michael Twitty, a povjesničarka i profesorica Amy Bentley dodala je kako je u europskim domovima veliki lonac od lijevanog željeza bio obavezan dodatak i jedan od načina na koji su se zagrijavale prostorije.

U istom je tekstu The Washington Posta pojašnjeno i kako su različite kulture koristile prednosti kuhanja u jednom loncu pa je tako, primjerice, spomenuta i Indija u kojoj se kroz godine kao jedan od najpopularnijih načina pripreme jela održao upravo onaj koji uključuje samo jednu zdjelu. Kuha se tako dahl, njihova poznata juha s lećom, ali i curry koji obožavamo i često pripremamo i sami. Recept za provjereno dobar pileći curry ostavljamo i u nastavku.

RECEPT ZA PILEĆI CURRY

image
Marko Miščević/Cropix/

No, osim u okusima bogatom curryju, na spomen jela iz jednog lonca najčešće nam na pamet padaju najrazličitiji gulaši i juhe. Bez obzira koje meso koristimo, krčkanje svih sastojaka u jednom loncu čini se kao najlogičniji odabir kada želimo uživati u tanjuru toplog, gustog gulaša s mekim mesom koje se raspada na dodir. Recept za upravo jedan takav koji je za nas pripremila Slavica Šagolj također ostavljamo u nastavku.

GULAŠ S JUNETINOM

image
Marko Miščević/Cropix/

Iako najlogičniji i najjednostavniji odabir, jela na žlicu nisu jedino što možete pripremiti u jednom loncu. Dobra ideja može biti i tjestenina poput one s piletinom, umakom od rajčice i maslinama recept za koju donosimo u nastavku, a tu je i recept za sporo kuhanu svinjetinu koju smo ovog puta odlučili sakriti ispod hrskavo pečenog krumpira. Na kraju, mesnim okruglicama zbilja je teško odoljeti, posebice kada ih radimo po receptu Slavice Šagolj, a ovog smo puta odlučili dodatno začiniti stvar pa u jednom loncu kuhamo pravu malu meksičku gozbu.

PILETINA S TJESTENINOM U UMAKU OD RAJČICE

image
From_my_point_of_view

SPORO KUHANA SVINJETINA U GUSTOM UMAKU S KRUMPIROM

image
Deposit Photos/

MESNE OKRUGLICE IZ JEDNE POSUDE

image
Deposit photos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:27