KUHAJ BOLJE

Stigle su naranče i pravo je vrijeme za džemove, arancine i aromatične kuglofe (imamo i recepte)

 Letterberry
U ovoj se voćki skrivaju okusi koje možete iskoristiti ne samo u slasticama, nego i u marinadama za meso i ribu, ali i zimskim salatama

Na spomen ovog voća mnogima će lice razvući u osmijeh ili će, pak, napraviti kiselu grimasu. Ovo voće, naime, okusom varira od kiselog do slatkog, ovisno o pojedinačnom plodu. Možda se tako ne čini, no moglo bi se bez imalo ustručavanja reći da je ovo voće jedno od popularnijih na svijetu.

Naranču zaista možete iskoristiti u cijelosti, od korice do njene unutrašnjosti, a jedini uvjet za to jest da su iz ekološkog uzgoja. Kako Dalmacija i naši otoci obiluju ovim agrumom, nije problem doći do takvih plodova, a oni prvi upravo dolaze na naše tržnice u svoj svojoj raskoši. Inače naranča ili pomorandža, kako ćete često čuti da je nazivaju među starijim generacijama, zimzelena je biljka iz porodice rutvice (Rutaceae). Krase je bijeli cvjetovi u vrijeme cvatnje. Plod je obavijen korom, a unutrašnjost je podijeljena na sočne kriške sačinjene od slasnog aromatičnog mesa i blagotvornih vlakana. Na prvi pogled ova voćka narančaste boje i hrapave kore ne daje naslutiti kolike su njene blagodati. Osim u gastronomiji, koristi se i u mnogim granama proizvodnje bitnima za čovječanstvo. Ovaj agrum bogat je vitaminom C koji upravo sada treba iskoristiti i ukrasti sve njegove esencije. Jednostavni šećeri poput glukoze, fruktoze i saharoze dominantni su oblik ugljikohidrata u naranči, a ujedno su odgovorni i za slatkasti okus voća.

image
Goran Sebelic/Cropix

Ljubiteljica sunca

Ne postoji konkretan zapis o podrijetlu naranči, ali postoji tvrdnja da se ovo sočno voće najprije počelo uzgajati u istočnoj Aziji prije tisuću godina. Stablu naranče za uzgoj pogoduju topli krajevi diljem svijeta, stoga ne čudi da ih u nama susjednim mediteranskim zemljama ima napretek. Naranče razlikujemo po veličini, boji i kakvoći, a neke od poznatijih sorti imaju jednostavne nazive kao što je obična ili slatka naranča, što je ujedno i najčešća sorta u našim trgovinama.

One seviljske gorčeg okusa koriste se za izradu džemova i likera. Naranče Valencia, koje su dobile ime po istoimenom španjolskom gradu, idealne su za pripremu sokova, a zanimljiva je informacija da je to jedina vrsta koja raste tijekom ljeta. Crvene naranče za koje se smatra da su hibrid mandarine i grejpa idealne su za slastice i serviranje uz blage sireve.
Volumenom veće naranče bez sjemenki nastale su mutacijom u jednom voćnjaku u Brazilu, a kasnije su našle put i do Kalifornije. U okolici Bergama uzgajaju se plodovi Bergamot sorte pogodni za korištenje u zdravstvene svrhe i to posebice u aromaterapiji. Jaffa naranče vrlo su slatkog okusa i ugodnog mirisa te imaju više namjena.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Neovisno o vrsti naranče, cjelovite naranče općenito su najbolji izbor. Ukusne i slatke s tek malom dozom kiselosti odlična su varijanta kao osvježenje za nepce. Slatko-kisele arome domaćih otočnih naranči savršen su uvod u hladne zimske dane. I dok su sada na početku svoje sezone, šteta je ne koristiti ih u pripremi jela. Osim slatke, kod nas je jako cijenjena i gorka odnosno ljuta naranča. Zastupljena je u dubrovačkom kraju te na otocima Korčuli, Mljetu, Hvaru i Visu. Njezin sok zapravo nije gorak kako mu naziv govori, već je okusom jako sličan grejpu pa se kada je kušate u ustima isprepliće umjerena gorčina i kiselost.

Može i kao ukras

Zbog visokog sadržaja pektina i divnih aroma, idealna je za pripremu džemova, za kandiranje i šećerenje (mnogima znani naši domaći arancini). Kora svježeg ploda, kriške i sok upotrebljavaju se za mariniranje mesnih i ribljih jela, kao i u neizostavnim slasticama. Sezonske salate, svježa cikla ili komorač bez obzira na svoje arome fino se sljubljuju s narančom. Sok gorke naranče možete iscijediti i zamrznuti te tijekom ljeta ponosno pripremiti izvrstan osvježavajući napitak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Još jedna simpatična crtica o ljutoj naranči koja je na dubrovačkom području dio običaja i života kaže da su se u vrijeme Dubrovačke Republike cvjetovi naranče nosili na vjenčanjima, ali i da su bili dio božićnih poklona.

Kolutovima naranče ukrašavalo se božićno drvce, a za vrijeme blagdana i fešta lovorov vijenac se obavezno ukrašavao i granama ljutih naranči. Stoga je pravo vrijeme ovu deliciju iz đardina upakirati u teglice i boce. Za predstojeće božićne blagdane ispecite prhke kekse u koje obavezno dodajte naribanu koricu naranče, okus u kombinaciji s čokoladom bit će fantastičan.

KUGLOF S NARANČINIM SOKOM I KORICOM

image
Barol16

ARANCINI

image
Berislava Picek/cropix

KEKSI S NARANČINOM KORICOM

image
Boxoflight

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:26