Bit će skupa zimnica

Stigle su prve domaće šljive na tržnice, no njihova cijena premašila je sve rekorde

 Duje Klarić/Cropix
Lani je koštala 11 kuna, a ove godine cijena joj se u nekim gradovima na obali penje na nevjerojatnih 5 eura!

Prije točno deset godina šljive su na domaćim tržnicama koštale 5 kuna, s godinama cijena je rasla na 7, na 10, pa sve do maksimalnih 11 kuna za kilogram. Međutim, u nizu poskupljenja, rast od 100 posto u odnosu na prošlu godinu - bilježi upravo šljiva. Teško je naći pravi razlog tom poskupljenju osim trgovačke marže, jer šljiva je ista i mahom dolazi iz Slavonije. Međutim, cijena joj se u Hrvatskoj itekako razlikuje.

Kako izvještava Dnevnik.hr, ove godine za kilogram šljiva treba izdvojiti 2,90 eura ili 22 kune, no cijena se ovisno o podneblju razlikuje. U Osijeku kilogram stoji jedan euro. U Bjelovaru je dva, Koprivnici tri, Dubrovniku četiri, a u Rovinju čak pet eura.

Baranjskim voćarima se činilo da će ovo, po urodu, biti rekordna godina, ali onda je krenulo nevrijeme, tuča, led.

“Led je dosta smanjio urod. Imali smo štetu 60, 70 posto na sorti koja je u berbi”, rekao je Luka Kovač, voćar.

Ovaj mladi voćar iz Baranje, povukao je fondove Europske unije i nastavio tradiciju kojom se bavio njegov djed. Međutim, voćarstvo nije nimalo sladak posao, jer je otkupna cijena šljive od 50 do 70 centi. Pa se i sam čudi kako drugdje u Hrvatskoj može stajati i do pet eura.

image

Još lani domaće šljive mogli smo kupiti za 10 kuna po kilogramu

Darko Tomaš/CROPIX

“Kad se sve stavi na papir, stvarno je minimalna zarada”, rekao je Kovač.

Dvije su osnovne sorte šljive. Plava, koja je dobra za jesti te za rakiju, i bijela, takozvana divlja, koja je se uglavnom koristi samo za rakiju i pekmez. Cijena šljive, u nekim je krajevima i pet puta veća, ali sama šljiva nije drugačija - ona raste u Slavoniji i Baranji.

“Od nas otkupe šljivu za euro, a na mru je prodaju za pet”, istaknuo je Kovač.

Podsjetimo, nakon konverzije kune u euro, mnogi prehrambeni proizvodi bilježe višestruka poskupljenja. Kako smo pisali, hrana u ožujku ove godine poskupila je u prosjeku za 18,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema podacima iz ožujka kruh plaćamo čak 29,4 posto više nego lani, tjestenina je skuplja za 22,5 posto, svježe mlijeko skuplje je deset posto, sir i skuta 25 posto, jogurt 20 posto, dok su jaja u odnosu na prošli ožujak skuplja čak 63 posto. Cijene krumpira porasle gotovo za četvrtinu, odnosno za 24,5 posto, dok su cijene ostalog svježeg povrća veće za petinu, odnosno za 20,2 posto. Svježe voće poskupjelo je 13,3 posto, dok su cijene mesa u prosjeku veće za 13,1 posto. Nova cijena šljiva sasvim sigurno će dići prosjek novih cijena voća jer s 11 na prosječnih 22 posto znači da je šljiva u prosjeku poskupjela sto posto, ako ne gledamo cijene u Rovinju.

Po svemu sudeći ove godine će zimnica biti itekako skupa, pa čak i za one rijetko koji si je mogu priuštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 11:47