GDJE RASTE HRANA

STIPE I MATEA: ''Kod kupovine mandarine, pazite da bude plosnata, srednje velika i tanke kore!''

 Denis Jerković / HANZA MEDIA
Svoje mandarine mladi par prodaje isključivo izravnom prodajom i osobnim kontaktom bez posrednika i veletrgovina

Ako postoji poseban razlog zašto se veselimo jeseni, osim prekrasnih boja koje nas okružuju kada napokon zahladi i priroda se počne mijenjati, onda je to narančasto more kiselo-slatkih mandarina koje preplave tržnice i štandove. Tko ima sreće, poznaje nekog s rodnim voćnjacima pa se tako tjedno naručuju kile ovog zdravog voća direktno u tvrtku, a glas da stiže nova tura mandarina redovito stvara gužvu pred dostavnim kamionima krcatim domaćim agrumima. Poznata je stvar da je plodna dolina Neretve izvorište najukusnijih hrvatskih mandarina, a jedna od plantaža koja hrani sladokusce željne vitamina je i OPG Vuletić Stipe te s njim povezani Mandarinet. Riječ je o sve zanimljivijem brendu prerađevina od mandarina i sličnih voćki koje rastu u Opuzenu pod budnim okom Stipe Vuletića i njegove partnerice Matee Maček. Ova poduzetnička priča započela je prije pet godina kada su u OPGu Vuletić odlučili zaobići klasični prodajni niz "proizvođač - otkupljivač - potrošač" i stupiti u izravni kontakt s ljudima koji zapravo konzumiraju njihovo voće. Taj im je pristup omogućio da stvore uspješni brend koji dosljedno raste iz godine u godinu:

Denis Jerković / HANZA MEDIA

- Naš najznačajniji marketing je bio "od usta do usta", kao i potpuna transparentnost i otvorenost prema kupcima. Trenutno se nalazimo u našoj jubilarnoj, petoj sezoni izravnih isporuka svježih agruma, koju smo, s vremenom, nadogradili cijelom paletom citrusnih prerađevina - objasnili su nam Stipe i Matea.

U svojim voćnjacima uzgajaju desetak glavnih sorti mandarina, od najranije 'Ichumare' koja dozrijeva već sredinom rujna pa sve do 'Unshiu owari' sorte s kojom se sezona mandarina zaključuje u prosincu. U ovom OPG-u zastupljene su gotovo sve sorte tako da ponudom pokrivaju cijelu sezonu mandarina, a kada ona lagano počne ići svom kraju, počinju dozrijevati klementine i limun, zatim grejp i naranča, a cijelu citrusnu sezonu zaključuje crvena naranča koja tek u veljači dobije svoju krvavo crvenu boju i spremna je za konzumaciju. Berba mandarina još je u punom jeku, a kako to izgleda na licu mjesta, dočarala nam je Matea:

Denis Jerković / HANZA MEDIA

- Uhodana ekipa berača počinje berbu već rano ujutro koja se odvija u veselom ozračju pretežno sunčanih jesenskih dana. Bere se do kasnih popodnevnih sati, ovisno o trajanju dana koji je svakim danom sve kraći kako berba odmiče. Mandarine se, ovisno o kvaliteti, probiru već na samom stablu, beru se škaricama i transportiraju u gajbama do mjesta gdje se još dodatno sortiraju i stavljaju u vreće za krajnje kupce na kontinentu. Cijela berba i sortiranje mandarina odvija se potpuno ručno, bez dodatnih strojeva. - objasnila je.

Način na koji beru voće, ručno i pažljivo, način je i na koji nastaju njihove marmelade koje rade gotovo od samog početka: - Već u drugoj sezoni odlučili smo od drugo klasnog voća pokrenuti proizvodnju vlastitih marmelada. Na početku se radilo samo o mandarini, dok je već treća sezona iznjedrila cijelu paletu marmelada - naranča, crvena naranča, grejp, limun i kivi. Na ovogodišnjem prestižnom svjetskom gastronomskom natjecanju "Great Taste Awards", koje je poput Oscara u svijetu gastronomije, naša marmelada od Meyer limuna osvojila je zvjezdicu, što nam je bila izrazito vrijedna vanjska evaluacija našeg rada i naših dostignuća. I prije osvajanja zvjezdice sve naše marmelade bile su vrlo tražene, a ova nas je nagrada lansirala puno više i puno brže u vode gastronomske potražnje. Marmelada od Meyer limuna postala je proizvod koji traže slastičarnice, hoteli, poslovni subjekti za blagdanske poklone i tako dalje. Naravno, proizvodnja svih marmelada obavlja se ručno i u kućnoj radinosti, bez dodataka ikakvih konzervansa, potpuno prirodno - istaknula je Matea. Osim spomenutih marmelada, dio ponude Mandarineta je i med od cvijeta mandarine koji je, prema njihovim riječima, potpuno otkriće za sve ljubitelje meda, ali i one koji će to tek postati:

Denis Jerković / HANZA MEDIA

- Pčele u proljeće, kada mandarine procvjetaju, pasu na bijelim prostranstvima naših voćnjaka i nakon što mandarina ocvate, med se vrca i dobije se vrhunski cvjetni med. Naš vrijedni susjed i pčelar se brine da pčelama ništa ne nedostaje i da budu sretne, vesele i marljive - rekla nam je Matea.

Svoje mandarine ovi vrijedni poduzetnici ne prodaju samo diljem Hrvatske, nego i u inozemstvu gdje su si otvorili tržište Slovenije i Austrije preko osobnih kontakata, prijateljstava i poznanstava te naravno, pomoću kvalitete proizvoda koje prodaju: - Prodaja našeg voća u inozemstvu bila je logičan slijed, kao i želja za širenjem tržišta i uveseljavanjem što većeg broja ljudi. Slovensko tržište smo otvorili već prve sezone paralelno s hrvatskim, dok je austrijsko pričekalo još jednu sezonu, ali je njihovo oduševljenje našim sočnim voćkama bilo tim još veće. Ostatak tržišta EU pokrivamo slanjem paketa i interes je, doslovce, svakim danom sve veći - naglasio je Stipe i dodao: - Planiramo daljnje širenje tržišta na Skandinaviju i Bliski istok te otvaranje pogona za preradu mandarina, koji je pred samom realizacijom. Ideje i planovi se rađaju svakodnevno. Kod palete proizvoda koju nudimo uvijek su aktualne promjene i izmjene, od nekih proizvoda odustanemo, neke nove osmislimo - sve prema našem osjećaju, ali i zahtjevima i željama naših kupaca. Što se tiče širenja palete proizvoda, svježi sok od mandarine je svakako prvi na redu, kao i niz slatkiša koji su u završnim fazama osmišljavanja. Nismo htjeli propustiti priliku da ih upitamo i za brzi savjet kako se snaći u gomili različitih prodavača mandarina te kupiti najbolje voćke za svoje kućanstvo:

Denis Jerković / HANZA MEDIA

- Prilikom kupovanja mandarina u trgovini imamo samo jedan savjet za kupce, a taj je da ih u trgovinama ne kupuju, jer su tamo mandarine već tretirane voskom i fungicidima. Idealna mjesta za kupovanje mandarina su ili placevi ili izravne dostave kada mandarinu dobivate izravno s grane i ona nije ničim tretirana. Kod kupovine mandarine koja nije tretirana, a prepoznat ćete je po tome što ne sjaji na svjetlu jer nije premazana voskom, obratite pozornost da ona bude plosnata, srednje velika i tanke kore - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:07