Kako dobro

Što je sve donijelo drugo izdanje GR8 Coffee Festivala održanog u zagrebačkoj Laubi

 Gr8 Coffee Festival
Zanimljive radionice, barska gostovanja, kuhinja Davida Skoke samo su neke stvari koje su prošlog vikenda bile na programu
Zanimljive radionice, barska gostovanja, kuhinja Davida Skoke samo su neke stvari koje su prošlog vikenda bile na programu

Drugo izdanje GR8 Coffee Festivala, održano prošlog vikenda u zagrebačkoj Laubi, prostor je na tri dana ispunio mirisima kave i čajeva. Festival je ponovno okupio ljubitelje kave, brojne profesionalce i masu znatiželjnika koji su dolazili na radionice, kušanja, predavanja i natjecanja. Ovogodišnje izdanje otvorila je veleposlanica Katara, Nj. E. Asma Naji Hussein Salim Al Amri, istaknuvši simboličku ulogu kave u povezivanju kultura. Uz katarsku kavu s mirodijama i marokanski zeleni čaj, posjetitelji su mogli kušati orijentalne slastice koje su brzo nestajale sa stolova.

image
Gr8 Coffee Festival

Program je bio raznolik: od stručnih radionica do neformalnih razgovora uz šalicu. Među najzapaženijim gošćama bile su dvije svjetske barističke prvakinje - Agnieszka Rojewska i Carmen Clemente - koje su vodile radionice Latte Arta, pokazujući zašto su toliko cijenjene.

image
Gr8 Coffee Festival

Velik interes izazvalo je i natjecanje Latte Art Battle, u kojem je 12 barista u više rundi pokazivalo preciznost i kreativnost crtanja u mliječnoj pjeni. Pobjedu je odnio Aleš Gorenc, ispred Petra Spudića i Andreja Vajčnera. Cijeli je događaj bio ozbiljnog karaktera, ali i vesela zabava - publika je pljeskala, navijala i komentirala uzorke dok su ih suci, među kojima se isticao poznati barista Ivan Tota, pomno ocjenjivali.

image
Gr8 Coffee Festival
image
Gr8 Coffee Festival

Radionice cuppinga i predavanja o vodi, tehnologiji i inovacijama pokazale su kako iza dobre kave stoji i ozbiljna znanost. U ponudi su bili i neki zanimljivi noviteti poput AI sustava za praćenje pripreme kave te cold brew tehnologije, koja je privlačila pažnju mlađe publike.

Poseban štih dali su kulinarski sadržaji - chef David Skoko pripremao je jela s kavom, dok je barista Josip Novačić ponudio nekoliko neobičnih, ali zanimljivih kombinacija poput espresso rižota s telećim jetricama. Tako se, između ostalih, mogla probati i piletina marinirana u kavi.

image
Gr8 Coffee Festival
image
Gr8 Coffee Festival

Kava je bila i sastavni dio koktela, umjetnosti i književnosti. U Coffee & Art zoni posjetitelji su sudjelovali u radionicama cijanotipije, mogli su kupiti ručno rađenu keramiku, a poseban interes izazvali su paneli o svakodnevici, ljubavi i ritualima ispijanja kave. Na panelu "Kava, ljubav i mrlje", književnik Ivan Jozić i dizajner Filip Sorko uz dozu humora govorili su o simbolici napitaka. Emotivniji ton imao je razgovor na temu majčinstva i rituala ispijanja kave koji se često svodi na nekoliko brzih hladnih gutljaja u čemu su se prepoznale mnoge majke.

image
Gr8 Coffee Festival
image
Gr8 Coffee Festival

Glazba, žamor i mirisi kave ispunili su Laubu, a opuštena atmosfera zadržala je posjetitelje dugo u prostoru. Neki su dolazili po znanje, neki zbog druženja, a mnogi jednostavno - zbog kave. Hrvatska, u kojoj se godišnje po osobi popije oko pet kilograma kave, još jednom je pokazala da ima svoju ozbiljno shvaćenu "kava zajednicu", ali i sve više prostora za susrete, razmjenu ideja i dobru dozu uživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
17. srpanj 2025 10:16