Što sa starim kruhom? Četiri prijedloga

U vrijeme blagdana nekad se malo preračunamo pa kupimo i više kruha (i ostaloga) no što nam je zapravo potrebno. Nećemo nipošto dopustiti da ti sastojci propadnu, ali nekad nismo baš sigurni ni što učiniti s njima. Kad ostane kruha, krušne mrvice uvijek su moguća opcija, ali ovaj vam put nudimo malo drukčija rješenja. Evo u što sve možete smjestiti stari kruh:

  1. Salata panzanella odlično je rješenje za brzinski ručak – naročito onih dana kad poželite nešto malo laganije. Sastojke uvijek možete prilagoditi ritmu godišnjih doba i iskoristiti ono što nađete na tržnici.
  2. Od starog kruha uvijek možete napraviti bruskete! Ako se želite držati tradicionalnih metoda, narežite kruh, malo ga natrljajte maslinovim uljem, češnjakom i origanom pa ga zapecite u pećnici 10-ak minuta i poslije toga pospite komadićima cherry rajčice ili premažite nekim namazom. Sitnije bruskete možete poslužiti i na tulumu. (Nekoliko prijedloga: bruskete s kobasicom, bruskete s krvavicama, bruskete s namazom od boba, bruskete s tikvicama pečenim na žaru)
  3. Da biste iskoristili nekoliko šnita kruha viška, možete se okrenuti i tradicionalnoj francuskoj kuhinji i napraviti klasičnu juhu od luka. Zagrijat će vas i okrijepiti, a ostataka više neće biti.
  4. Neiskorišteni kruh može se pretvoriti i u desert – prema nekim izvorima, kolač od kruha potječe iz Velike Britanije, iz 13. stoljeća. Bio je to seljački recept koji se sastojao od starog kruha, šećera, vode i nekih začina. Danas je mnogo bogatija varijanta s pečenom kremom od jaja, mlijeka, slatkog vrhnja, često i čokolade, suhog voća te začina. Mi smo za vas pronašli verziju s kavom i čokoladom.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:05