GDJE PROBATI MATCHU?

Sve je češća zamjena za kavu, a ovih dana svi su ludi i za zelenim kroasanom iz Bread Cluba

 Marina Rendulic/Marina Rendulic
Od tradicionalne japanske čajne ceremonije do modernih verzija s mlijekom koje nude i u domaćim kafićima

Ukucate li u internetski pretraživač riječ matcha, za tren oka će vam izaći cijeli niz linkova na stranice domaćih portala na kojima se njezino korištenje zagovara zbog brojnih benefita za zdravlje, pogotovo ako tražite zamjenu za svoju prvu jutarnju kavu. Riječ je o posebnoj vrsti zelenog čaja čija popularnost iz godine u godinu sve više raste, a krenula je iz Japana u kojem je matcha dio tradicionalne ceremonije čaja. Sama metoda pripreme matcha čaja zapravo stiže iz Kine, da bi je u 12. stoljeću preuzeo Japan gdje je ubrzo zaživjela kao dio japanske kulture.

Trend pripreme matcha latte napitka, izvedenice matcha čaja koja ga je zapravo uvela u mainstream, pojavio se prije koju godinu i u hrvatskim kafićima, barem u onima koji naginju prema specijalitetnoj kavi i artisan proizvodima, a svoju privlačnost bez sumnje duguje činjenici da su matcha napici tako... fotogenični.

image
Jojo Yuen/Unsplash/

SPECIFIČAN OKUS

Ono što treba imati na umu jest da matcha nije za svakoga i neće svi uživati u njezinu okusu koji može biti u rasponu od gorkog do slatkastog, usto je često travnat i herbalan, dok intenzivna boja matche zapravo dosta vjerno daje naslutiti kakav će vas okus dočekati.

Matcha prah nastaje od tencha čaja, odnosno zelenog čaja koji se tri do četiri tjedna prije berbe drži u hladu. Nakon berbe listovima čaja se uklanjaju stabljike i žilice, a sami listovi se pare kako ne bi fermentirali. Idući korak je sušenje nakon čega se tencha melje u fini prah koji čini matchu. Među brojnim stranim brendovima matche koji se mogu naći u dućanima zdrave hrane, hrvatski brend Materia naišao je na podršku domaće publike, a priču o njima možete pročitati ovdje.

image
Marina Rendulic/Marina Rendulic

Kada se priprema kao napitak, jedan do dva grama matche stavi se u posebnu posudu zvanu chawan pa se prelijeva vrućom vodom koja je zagrijana do 80 stupnjeva. Matchu je pritom potrebno miješati metlicom od bambusa zvanom chasen sve dok se ne zapjeni i dok se cijeli prah ne otopi.

image
Freshsplash/Getty Images

Druge upotrebe

Za matcha latte u šalicu se potom dodaje mlijeko ili biljna alternativa poput zobenog ili sojina mlijeka. Matcha se koristi i kod pripreme japanskih slastica kao što su mochi, a odličan je dodatak i sladoledu od zelenog čaja.

TORTA OD PISTACIJE I MATCHE

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Iako će vam se možda činiti da je šteta matchu koristiti u bilo čemu osim u napitku, pogotovo jer je često paprene cijene, imajte na umu da brzo hlapi tako da je vrijedi iskoristiti do kraja. Samu matchu moguće je kombinirati sa sitnom morskom soli u omjeru 12 prema 1 te dobivenom mješavinom posipati hranu poput brusketa, pečene ribe i sličnih jela.

image
Carlosgaw/Getty Images/istockphoto

GDJE ISPROBATI MATCHU U ZAGREBU?

U korak s trendovima, sve je više zagrebačkih kafića u ponudu uvelo matcha latte. Sve popularniji zeleni napitak tako možete kušati na provjerenim mjestima s dobrom kavom kao što je Cogito Coffee na nekoliko lokacija po Zagrebu, zatim u Dežman baru i Velvetu u Dežmanovoj ulici. Matchu nude i bio&bio dućani, a popularan je izbor i u slastičarnici Melt, gdje je možete kombinirati s njihovom ponudom za doručak.

Također, Bread Club je nedavno izbacio novi proizvod i to upravo u suradnji s brendom Materia. U pitanju je kroasan s confiturom od listića zelenog čaja i diplomat kremom od matche laganih zemljastih okusa pomiješanih s razlistanim pecivom punim maslaca. Osim toga, u ponudi je i njihov sada već prepoznatljiv matcha cookie.

image
Marina Rendulic/Marina Rendulic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:47