Ako je suditi prema društvenim mrežama, ovogodišnji je blagdanski hit među slasticama - panettone tiramisu. Ta bi svečana slastica zasigurno mogla postati zvijezda blagdanskog stola i obiteljskih okupljanja. Kombinacija je to omiljenog božićnog deserta, panettonea i kremastog tiramisua. Više je to od običnog načina da se iskoristi ostatak panettonea, jer je zaista ukusna verzija dvaju klasičnih talijanskih deserata.
Odlična je vijest da je priprema jednostavna. Ako kod kuće imate panettone bilo kojeg okusa, npr. onaj s komadićima čokolade, orašstim plodovima ili s kandiranim voćem, možete ga razrezati i između slojeva suhog panettonea dodati sočnu kremu za tiramisu i tako dobiti ovaj hit blagdanski desert.
Drugi je način narezati panettone na manje komade, poput kruha, poslagati ih u posudu baš kao što biste učinili s piškotama za tradicionalni tiramisu, a zatim slagati sloj kreme, pa još jedan sloj panettonea, i na kraju još kreme. Komade panettonea prije toga umočite u kavu pomiješanu s nekim likerom ili rumom.
Na isti način možete napraviti i deserte u čašicama.
Kada pravite kremu za tiramisu, ako i nemate mascarpone, kako nalaže originalni recept, možete iskoristiti slatko vrhnje ili ricottu. Slično pravilo vrijedi i za alkohol: možete koristiti marsalu, sherry, vermut, amareto, rum ili liker od kave.Recept za panettone tiramisu
Trebat će vam:
4 veća žumanjka
100 g običnog bijelog šećera
175 ml slatkog vrhnja
227 g mascarpone sira
400 ml espresso kave
2 jušne žlice konjaka ili ruma
2 jušne žlice nezaslađenog kakao praha
oko 300 g panettonea
čokolada za ribanje
Priprema:
Mikserom izradite žumanjke s 50 g šećera dok ne dobijete blijedo žutu kremu približno udvostručenog volumena. U drugoj zdjeli izradite vrhnje za šlag u 50 g šećera, zatim umiješajte mascarpone dok ne dobijete homogenu smjesu. Tako dobivenu smjesu premjestite u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte espresso i rum ili konjak u plitkoj zdjeli i ostavite sa strane. Kroz malo sito protresite kakao u prahu, a pleh koji bi trebao odgovarati bi trebao biti dimenzija 20 X 20 cm. Svaki komad panettonea umočite u espresso s konjakom ili rumom. Slažite ih tako što ćete ispuniti cijeli pleh namočenim panettoneom, a zatim premazati Mascarpone kremom, ponovno ćete ponoviti red s namočenim panettoneom, i na vrhu ide ponovno mascarpone krema. Krajnji sloj kreme pospite kakaom u prahu, a možete dodati i sitno naribane čokolade. Tako pripremljeni kolač pokrijte prianjajućom folijom, a zatim pustite najmanje četiri sata da odmori. Najbolje bi bilo kad bi kolač mogao odmoriti preko noći ili 24 sata prije služenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....