Jagode i wimbledonski travnjaci oduvijek su išli ruku pod ruku - točnije, još od kasnih 1800-ih kada se turnir počeo održavati. Organizatori Wimbledona ističu da njihove prepoznatljive jagode dolaze s farme udaljene svega 50-ak kilometara, a tijekom dva tjedna natjecanja prodaju više od 34 tone jagoda, poslužene s klasičnim dodatkom tučenog vrhnja. Toliko su sveprisutne da se čak mogu naći i na službenim suvenirima s motivima jagoda.
Ali ovog su tjedna jagode na Wimbledonu u središtu pažnje iz jednog posve drukčijeg razloga, zahvaljujući Poljakinji Igi Świątek, petostrukoj osvajačici Grand Slamova, koja je nakon svoje pobjede u trećem kolu nad Amerikankom Danielle Collins dala intervju na središnjem terenu.
Objasnila je kako pokušava ostati koncentrirana na svoju igru, a ne na trivijalne stvari poput toga što će večerati. Kad ju je novinar potom pitao što planira pojesti sad nakon pobjede, rekla je da još nije odlučila, ali da je primijetila kako na Wimbledonu često poželi svoje omiljeno jelo iz djetinjstva: "to je tjestenina s jagodama."
Tjestenina s jagodama, ili makaron z truskawkami, uobičajeno je jelo u Poljskoj, koja je jedna od vodećih proizvođača jagoda u Europskoj uniji, s mnogo domaćih sorti. Ovo jelo nema ambiciju učiniti jagode slanima; ono je slatko, s naglaskom na voću, i često se poslužuje hladno.
Kako napraviti odličnu tjesteninu s jagodama?
Recept za tjesteninu s jagodama iznenađujuće je jednostavan, a prilagodljiv gotovo beskonačno, upravo onako kako to biva s jelima iz djetinjstva. Osnovna ideja je spoj kuhane tjestenine s jagodama i kremastim dodatkom na bazi mliječnih proizvoda, a sve to pojačano s malo slatkoće i po potrebi kiselkastim kontrastom.
Za početak, skuhajte tjesteninu po želji, najčešće se koriste kraće vrste poput fusilla, penna, makarona ili rotini, jer bolje zadržavaju umak. Tjesteninu ocijedite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu ili ju isperite pod mlazom hladne vode, ako planirate jelo poslužiti hladno.
U međuvremenu pripremite umak od jagoda. Za kremastu bazu možete koristiti jogurt (grčki jogurt od posebno je dobar zbog gustoće i bogatog okusa), kiselo vrhnje ili slatko vrhnje, ovisno o željenoj razini kiselosti i teksture. Neki recepti predlažu i dodatak poljskog svježeg sira twaróg kako bi jelo bilo hranjivije i zasitnije.
Jagode operite, očistite i dio njih zgnječite vilicom, dok ostatak narežite na komadiće. Zgnječene jagode možete pomiješati s kremastom bazom u omjeru po želji, više jagoda za voćniji dojam, više jogurta za blažu varijantu. Po ukusu dodajte šećer, med ili nekoliko kapi limunova soka, ovisno o slatkoći jagoda i osobnim preferencijama. Umak možete ostaviti tako da sadrži komadiće ili ga u potpunosti izmiksati u blenderu za glatku, smoothie teksturu.
Tjesteninu prelijte pripremljenim umakom i nježno promiješajte. Po vrhu možete dodati još svježih ili zgnječenih jagoda, žličicu jogurta, naribanu koricu limuna, ili čak malo mente za osvježenje. Poslužuje se hladno, ali može biti ukusno i mlako, ovisno o kombinaciji sastojaka.
Najvažniji sastojak u ovom jelu su, naravno, jagode. Birajte zrele, slatke, sočne jagode - one koje biste jeli same bez ikakvih dodataka. Izvan sezone bolje je posegnuti za smrznutim jagodama koje su ubrane u vrhuncu zrelosti. Tvrde, kisele ili nezrele jagode jednostavno neće dati željeni rezultat.
I ne brinite ako vam ideja slatke tjestenine zvuči čudno, ako je Iga Świątek uz ovo jelo rasturila u finalu Wimbledona i zasjala kao pobjednica, možda je u njemu stvarno nešto posebno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....