Vruća roba

Svi su ludi za cimet rolicama, nude se po cijeni od 2,40 do 4 eura, obišli smo pekarnice i napravili test

Zagrebački gurmani ovih dana ne prestaju pričati o mekim, sočnim, zasitnim cimet rolicama...

Među zagrebačkim gurmanima ovih su dana vruća tema - vruće cimet rolice. I ne bi to bilo ništa čudno, jer jesen je konačno tu i na stolove stižu bundeve, cimet i drugi topli začini, mijesi se tijesto, pale pećnice i kuha se čaj, ali ovog puta pažnju su ukrale sasvim posebne cimet rolice kakve se rade u zagrebačkoj pekari Proof 33. Recept je osmislila Janja Benić, kreatorica sadržaja i food blogerica, koštaju 4 eura po komadu i iz malog lokala, u koji se ulazi s Ilice, nestaju nevjerojatnom brzinom.

Svoj primjerak uspjeli smo kupiti u ranijim jutarnjim satima, a kada ga je simpatično osoblje u Proofu napokon stavilo u kutiju, a mi iz lokala ponosno izašli s najtraženijom cimet rolicom u gradu, na pamet nam je pala ideja o malom testu. Kad smo već tu, obići ćemo još nekoliko pekarnica, potražiti još koju cimet rolicu, a onda iznenaditi kolege u redakciji jednim brzopoteznim kušanjem.

image
Privatna Arhiva/

Kratkim pretraživanjem došli smo do spoznaje da cimet rolice drži i zanatska pekarnica Korica, a inačicu cimet rolice, Cinni bun, pronašli smo u zanatskoj pekarnici Kukuriku. S tri već naoko primamljiva primjerka vratili smo se u redakciju i krenuli ih secirati.

Odmah na prvu bilo je jasno kako će svaka od rolica biti drugačijeg okusa i teksture te kako niti jedna nije klasična. Dok je jedna bila iznimno pravilnog oblika i niža, druga je bila izgledala nešto neurednije, ali obilnije premazana bijelim premazom, a treća je pak, izgledala posve drugačije, razlistano i uopće nije imala premaz.

AKO STE U POTRAZI ZA RECEPTOM ZA CIMET ROLICE, ISPROBAJTE OVAJ

Cimet rolicu iz Korice isprobali smo prvu i već na početku zapljusnula nas je jaka aroma cimeta, a potom smo pod zubima osjetili i blago krckavi (ali ne napadan) cimetasti posip. I jedno i drugo prilično nam se svidjelo. Nadjeva nije bilo previše, tek tanak sloj između namotaja tijesta, ali ga zapravo i nije nedostajalo. Tijesto je bilo pomalo zbijeno, ali i dalje meko i prilično ukusno. Rolica je premazana šećernim premazom koji nam je, složili smo se, na trenutke ipak bio presladak, pa čak i suvišan dodatak.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Potom je na red došla Cinni bun, totalno neklasična cimet rolica napravljena od lisnatog tijesta, cijela presvučena u posip od cimeta i, neki od kušača dodali su, još nekog toplog začina poput, primjerice, muškatnog oraščića. Ne možemo sa sigurnošću reći što se točno nalazi u punjenju, ali znamo da je ukusno, bogato, a cijelo pecivo sočno, s lijepo izraženim okusom maslaca. Iako je ne možemo službeno prozvati cimet rolicom, za cijenu od 2,40 eura, koja je najmanja od sva tri kušana peciva, čini nam se kao najbolja vrijednost za novac i više nego dobra alternativa klasiku.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kraju, slavna rolica iz Proofa 33, koju smo dan ranije rezervirali kako bismo bili sigurni da će nas tamo dočekati (da, toliko su popularne), na prvu je izgledala najbogatije od svih. Tijesto je bilo sočno i meko, rolica dobro punjena debelim slojem nadjeva od cimeta koji se osjećao u svakom zalogaju, a krema na bazi krem sira kojom je rolica premazana bila je kiselkasta. Upravo je krema podijelila kušače, nekima su okusi bili taman pogođeni i lijep kontrast zasitnom tijestu, dok je drugima ipak bila malo previše kisela. Ova rolica najzasitnija je od svih pa možete biti sigurni da ćete, ako je pojedete za doručak, zbilja ostati siti sve do ručka. Kako smo već spomenuli, u Proofu 33 platili smo je 4 eura.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:37