POTPUNO ZASLUŽENO

Tajlandska chefica u čijem smo restoranu jeli fantastičnu hranu proglašena je najboljom u Aziji

Chef Pam već je i do sada bila veliko ime azijske gastronomske scene, a u njezinu genijalnost prošle smo se godine uvjerili i sami

Tajlanđanka Pichaya "Pam" Soontornyanakij, chefica restorana Potong, proglašena je najboljom azijskom cheficom za 2024. godinu prema izboru Asia 50 Best Restaurants. Vijest je objavljena jučer, 6. veljače, a priznanja najboljim azijskim restoranima i chefovima bit će dodijeljena 26. ožujka u Seulu.

"Chef Pam kuha inovativnu hranu, a svojim degustacijskim menijem odaje počast baštini i priča priču svoje kulture", poručili su iz Asia‘s 50 Best Restaurants i dodali kako je njezino kuhanje prava inspiracija, igra veliku ulogu na tajlandskoj gastronomskoj sceni i doista zaslužuje dobiveno priznanje.

image
Ustupljena fotografija

Chef Pam, punim imenom Pichaya Soontornyanakij, tajlandska je i azijska kulinarska zvijezda, vrhunska kuharica, a ujedno i poduzetnica, food konzultantica i televizijsko lice. Rođena Tajlanđanka kinesko-australskih korijena iza sebe već ima mrežu restorana i barova koje vodi s mužem Torom Boonpitijem. Njihov posljednji restoran, Potong, otvoren prije dvije godine, smješten je u Chinatownu u središtu Bangkoka, u peterokatnici iz 19. stoljeća koja je njezino obiteljsko naslijeđe.

Chef Pam je najmlađa i prva žena na svijetu koja je osvojila i Michelinovu zvjezdicu i Michelin Opening Award.

image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

Kada smo prošlog travnja posjetili Potong, i sami smo se uvjerili da je ono što chefica Pam na svojim tanjurima prezentira progresivna tajlandsko-kineska kuhinja, moderna interpretacija tradicije uz korištenje raznih tehnika s ciljem da kroz svoja jela gostu prenese svoje obiteljsko naslijeđe. Koncept njezinog kuhanja temelji se na pet elemenata - soli, kiselini, začinima, teksturama i Maillardovoj reakciji i sve to, izbalansirano do savršenstva, donosi na svakom svom tanjuru.

image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

Sva njezina jela pripremljena su od lokalnih namirnica, puno fermentira, kiseli, suši i odležava. Danas sa sigurnošću možemo reći da nikada nećemo zaboraviti njezinu patku koju je za vrijeme naše večere provukla kroz tri slijeda i svaki je bio bolji od onog prethodnog. Već tada postalo nam je jasno koliko je chefica Pam, sa samo 30 godina, veliko i značajno ime azijske kuhinje. Stoga, nađete li se na Tajlandu, Potong nikako nemojte zaobići.

CIJELU PRIČU O CHEFICI PAM I POTONGU PROČITAJTE OVDJE

image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:33