HRANA ZA DUŠU

Talijani obožavaju ovo zasitno proljetno jelo na žlicu, priprema ne može biti jednostavnija

 Shutterstock
U lonac ubacite sezonsko povrće i pokoji mesni dodatak, a zatim sve zajedno poslužite s malo maslinova ulja i parmezana

Dok promatramo kako se klupe na tržnicama polako pune sezonskim povrćem, teško je pobjeći mašti i ne razmišljati o kombinacijama i spojevima u koje bismo ih mogli ubaciti. Među jela koja nam prva padaju na pamet istog časa ubrajamo i omiljeni talijanski minestrone - siromašno, a tako utješno jelo na žlicu. Varijanti i recepata za ovu juhu u Italiji postoji koliko i kod nas za, primjerice, punjenu papriku ili sarmu, no to nije čudno s obzirom na to da je ovo jelo nastalo kao spoj svega što je u tom trenutku bilo dostupno. A na isti se način priprema i danas.

image
Shutterstock

Vjeruje se da se minestrone u današnjem obliku prvi put pojavio oko 1700. godine, kada su dostupni postali grah, rajčica i kukuruz. Upravo su nabrojene namirnice najčešće temelj omiljenog proljetnog jela na žlicu. Uz povrće, poput mrkve, poriluka, tikvica, kelja, celera i graška, jedan od glavnih sastojaka juhe je i grah, koji jelo čini bogatijim i zasitnijim. Ponekad ga može zamijeniti i slanutak, a juha se može pojačati dodatkom tjestenine ili, kao što je to običaj na sjeveru Italije, ječma. Zanimljivo je da se u različitim dijelovima Italije u minestrone dodaju različite vrste tjestenine. Negdje je tako obavezna sitna tjestenina s rupom, dok će vam na drugom kraju zemlje poslužiti minestrone obogaćen punjenom tjesteninom kao što su, primjerice, tortelini. Također, ponegdje se dodaje i parmezan, dok ćete u Napulju, na primjer, minestrone vjerojatno dobiti kao gustu juhu s dodatkom paprike i patlidžana.

image
Shutterstock

Prelistavajući kuharicu Lidije Bastianich "Lidia's Mastering the Art of Italian Cuisine", uočili smo recept za minestrone s pestom, dok je Antonio Carluccio u svojoj kuharici "Tjestenina" kao dobru opciju naveo krumpir koji, kako je rekao, pridonosi gustoći jela. Carluccio je također napomenuo da se u minestrone uvijek može dodati i koji komadić pršuta, kuhane šunke ili slanine, a umjesto tjestenine može se upotrijebiti i riža. U opsežnoj knjizi "Silver Spoon" koja se bavi temeljnim receptima talijanske kuhinje spominje se čak desetak različitih varijanti ove juhe.

Dobro je dodati i da, osim povrća, pažnju vrijedi obratiti i na tekućinu pa će tako, umjesto vode, daleko više karaktera juhi dati pileći ili goveđi temeljac, a u slučaju da izbjegavate meso, dobra opcija uvijek će biti i povrtni temeljac. Kao podlogu, Talijani najčešće koriste maslinovo ulje, no često je opcija i svinjska mast ili masnoća od pancete koja se najprije dobro zaprži.


RECEPT ZA JEDNOSTAVAN MINESTRONE

image
Shutterstock

Bez obzira na to koliko sastojaka dodali, minestrone uvijek mora ostati jednostavna juha koju nije potrebno predugo kuhati, posebno ako je radite u ovo proljetno vrijeme kada je dostupno mlado, svježe povrće. Na kraju, formula za dobar minestrone ne može biti lakša: sofritu (luk, mrkva i celer) dodajte svježe povrće, kvalitetan temeljac i škrobasti sastojak po želji i to je sve. Upamtite, najvažnije je da ni jedan sastojak ne dominira, a svi zajedno čine savršenu cjelinu. Bez previše kompliciranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:21