ORIGINALNA RECEPTURA

Talijani se oprostili od oca tiramisua, vjeruju da je na ovom mjestu nastao sasvim slučajno

 Papaboys Twitter/
Iako je priča o nastaku tiramisua koliko i samih recepata, Talijani vjeruju kako je upravo Ado Campeol zaslužan za veliku popularnost

Otac tiramisua, kako Talijani nazivaju Ada Campeola, preminuo je ove nedjelje, 31. listopada, vijest je koja se ovih dana proširila talijanskim medijima. Campeol je, naime, bio vlasnk Le Beccharie, restorana u Trevisu gdje su popularni desert, kako se vjeruje, izmislili njegova supruga Alba i chef kuhinje Roberto Linguanotto, piše BBC.

Campeol ga je na svoj meni dodao 1972. godine i od tada je postao jedno od najprepoznatljivijih jela talijanske kuhinje, a chefovi i amateri iz cijelog svijeta kroz godine su recepturu prilagođavali sebi i svojim ukusima.

DVA RECEPTA ZA NAJBOLJI TIRAMISU

image
Alexpro9500/

Iako postoje brojne teorije o nastanku tiramisua, većina Talijana ipak vjeruje kako je originalna receptura zapravo nastala u Trevisu te je zbog toga Ado Campaeol u Italiji bio i više nego cijenjen.

Dobro je dodati i kako je La Beccherie restoran Campeol obitelj otvorila još davne 1939. godine, a sam Ado Campeol posao je preuzeo krajem Drugog svjetskog rata. Kako piše BBC, a prema riječima Roberta Linguanotta, chefa koji je s Campeolovom suprugom izmislio tiramisu, cijela se stvar dogodila prilično slučajno, dok su pokušavali napraviti sladoled od vanilije.

Linguanotta je, naime, u zdjelu s jajima i šećerom slučajno dodao mascarpone sir i zaključio kako je krema koju je dobio sjajnog okusa. Odmah je to podijelio s Campeolovom suprugom Albom, a zatim su zajedničkim dogovorom desertu dodali i piškote umočene u kavu i sve zajedno posipali kakaom. Desert su odlučili nazvati tiramisu, što u prijevodu znači "pokupi me".

Carlo Campeol, sin Ada i Albe, za The Guardian je pak ispričao kako je njegova majka kombinaciju namirnica specifičnu na tiramisu često pripremala kako je bi kroz dan zadržala dovoljno energije, a zatim je jednostavno, zajedno s chefom Linguanottom, pretvorila u slasticu.

Tiramisu se prvi puta u medijima pojavio 1981. godine i od tada su Talijani bespovratno zaljubljeni u ovaj jednostavan, ali moćan spoj okusa.

KAKO JE ZAPRAVO NASTAO TIRAMISU?

Postoji još nekoliko priča kako je nastao tiramisu. Jedna od njih govori kako je tiramisu zapravo nastao iz želje da se posjetiocima bordela ponudi afrodizijak, druga kako je tiramisu izmislio glavni kuhar hotela Roma Normea Piellija, a treća kako je nastao još 30-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući Mariu Cosolu i njegovoj kombinaciji čokolade i zabaione kreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:04