Talijan Massimo Bottura, jedan od najpoznatijih chefova na svijetu, ima novi projekt. Zove se ‘Torno Subito Miami‘ i njime Bottura ne želi replicirati Italiju s Instagrama, već govori o Italiji kao o mozaiku različitih priča i okusa. U intervjuu za Travel&Leisure se osvrnuo na tradiciju talijanske hrane, kao i na pogreške koje turisti često čine prilikom posjeta toj zemlji.
Govoreći o skrivenim draguljima Italije, Bottura kaže da to nisu uvijek mjesta s popisa za turiste, već su to ‘mjesta koja osjetite‘.
- Selo u Apuliji u kojem se kruh još uvijek diže prirodnim kvascem. Nedjeljna tržnica na kojoj se osjeti promjena godišnjih doba prije nego što ju zapravo vidite. To su ta iskustva, rekao je.
Bottura ističe da su i najpopularnija talijanska jela često pogrešno shvaćena.
- Pizza je jedno od najpopularnijih talijanskih jela na svijetu, ali i jedno od najpodcjenjenijih jela. Ljudi ne shvaćaju što zapravo rade pravi majstori kao što su Franco Pepe, Enzo Cocci ili Francesco Martucci. To nije samo hrana, to je umjetnost, kaže, i dodaje da oni koji žele vidjeti što prava pizza može biti, trebaju otići u Napulj ili Casertu.
Bottura određene turističke navike smatra pogrešnima, a jedna od najvećih pogrešaka koje turisti čine je, kaže, žurba s obrokom.
- U Italiji objed nije transakcija. To je ritual. Zamišljeno je da se obroci protežu satima, kaže Bottura i pojašnjava da to znači ispijanje, razgovor, kušanje i otpuštanje brzine i strukture.
Massimo Bottura: "Savršeno jelo? Šalica vrućeg mlijeka s puno šećera u koje umačeš stari kruh
Još je jedan gaf turista u Italiji, smatra Bottura, pretjerano traženje zamjene u jelovniku.
- Traženje zamjena izvan jelovnika u tradicionalnoj trattoriji može djelovati kao nepoštivanje. Vizija kuhara je važna i ona je dio iskustva, kaže.
Turistima poručuje da ne jure za savršenstvom, već da budu prisutni.
Kada sam Bottura putuje izvan Italije, sa sobom nosi istu filozofiju.
- Putovanje nije bijeg. Ne jurim za odredištima, već za trenucima jasnoće i povezanosti.
Svoj najnoviji projekt ‘Torno Subito Miami‘ Bottura opisuje kao svojevrsni ‘mood board‘.
- Ne pokušavamo stvoriti regionalna jela, već pokušavamo uhvatiti osjećaj, kaže i opisuje da dizajn restorana sadrži retro-šik ležaljke, vintage talijanske fotografije i sunčano žutu boju, sve kako bi se kanalizirao staromodni mediteranski šarm. Bottura ističe da ga ta energija podsjeća na talijansku rivijeru šezdesetih. Sve to je, kaže, poziv na usporavanje. Stolovi su postavljeni s domaćom focacciom, maslinovim uljem i balzamičnim octom, sve kako bi se stvorilo potrebno raspoloženje. Bottura to opisuje kao ‘radost s elegancijom‘.
Razmišljajući o jelu koje ondje svakako treba isprobati, kaže da je to caccio e pepe glavnog kuhara Bernarda Paladinija.
- Ostao je blizak rimskoj tradiciji sa špagetima i pecorinom, no završava se s daškom floridskih citrusa, što podiže jelo i daje mu novu energiju, kaže Bottura i ističe da najbolji obroci ne hrane samo želudac, već i dušu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....