ZA POD ZUB

Teško da ćete danas naići na bolju slasticu od ove torte od maka s pečenim šljivama i čokoladom

 Lidija Lončarić/
U ovoj torti spojila sam mak, slatko kisele pečene šljive i čokoladu i obećajem vam, ukusnija je nego što se to na prvi pogled čini

Neke stvari u životu samo se dogode pa nas totalno iznenade. Dogodilo se tako i da sam ja, totalni antitalent za bilo kakvu vrstu torti, napravila jednu predobru. S makom i pečenim šljivama. Već me i sama pomisao na tu kombinaciju tjera da po stoti put danas zavirim u hladnjak i odrežem si komad. A to znači samo jedno - torta je ispala bolje nego što sam očekivala i vrijeme je da svratite do obližnje trgovine i nabavite sastojke. Priča ide ovako; posljednjih dana intenzivno razmišljam o džemu od šljiva iz pećnice koji sam radila prošle godine i o tome kako bih ga trebala ponoviti što prije. Nabavila sam na tržnici čak i domaće, slatke, taman zrele šljive, a onda nikako nisam mogla pronaći vremena da maštanja provedem u zbilju. Na kraju sam, razmišljajući o novoj kolumni, došla na ideju da upravo taj džem spojim s kakvim sočnim biskvitom i prelijem čokoladom. Jer, zašto ne?

image
Lidija Lončarić/

Ljeto je ionako gotovo, salate smo pojeli, vrijeme je za paljenje pećnice i kolače. Na kraju me ovaj spoj, posebice zato što u šljive ide i amaretto, podsjetio na meni najdražu slasticu ikad - tortu Mak na konac Petre Jelenić. Reći ću vam jedno, isprobala sam stvarno puno slastica vrhunskih slastičara u svom životu, u poznatim i manje poznatim slastičarnicama, konobama, gostionicama i fine dining restoranima, ali nigdje nisam doživjela euforiju koju je u meni izazvao Mak na konac kada sam ga prvi put isprobala. Kratko je bila dostupna i ovog ljeta u zagrebačkom Brokenshipsu, a ako se ponovno negdje pojavi i ako dobijete priliku kušati ga, imate moju toplu preporuku. Pod uvjetom da volite mak, maline i marcipan, naravno. Do tada, ako u košari s voćem imate neke zaboravljene šljive, u ormariću mak i čokoladu (ili ako i nemate, ali vam trgovina nije tako daleko), spojite ih sve u jednu zabavnu, sočnu i moćnu, slatko-kiselkastu kombinaciju. Recept vam ostavljam u nastavku. Nećete požaliti, vjerujte mi, ako je uspjelo meni, uspjet će i vama.

Torta od maka, pečenih šljiva i čokolade (za kalup promjera 20 cm)

Za šljive će vam trebati:

500 g šljiva

5 žlica šećera

Korica pola limuna

Sok pola limuna

5 žlica amaretta

Za biskvit:

2 jaja

115 g maslaca

150 g smeđeg šećera

240 g mlijeka

100 g glatkog brašna

20 g kakaa u prahu

145 g mljevenog maka

Korica pola limuna

3 žličice praška za pecivo

Za čokoladnu kremu:

100 g tamne čokolade

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije napravite šljive. Očistite ih i stavite u posudu za pečenje. Dodajte šećer, sok i koricu limuna te 3 žlice amaretta. Dobro pomiješajte i stavite u pećnicu. Pecite sat vremena i povremeno promiješajte. Za to vrijeme napravite smjesu za biskvit. Najprije u posudu stavite omekšali maslac i šećer i miksajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete pjenastu kremu. Umiješajte brašno i kakao u prahu, a zatim dodajte i mak i koricu pola limuna. Sve dobro sjedinite. Dodajte mlijeko, pomiješajte i na kraju dodajte prašak za pecivo. Smjesa za biskvit bit će malo rjeđa nego inače, ali ne brinite, takva i treba biti. Prebacite je u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i premazan maslacem. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe čista. Biskvit možete peći u isto vrijeme kad i šljive samo nemojte otvarati pećnicu prvih 20-ak minuta pečenja biskvita. Kada su šljive gotove i kada je nestalo tekućine s dna posude, izvadite ih i dodajte još dvije žlice amaretta. Sve dobro pomiješajte i pustite da se ohladi. Za to vrijeme napravite čokoladnu kremu. Slatko vrhnje zagrijte, ali pripazite da ne zavrije. Prelijte ga preko nasjeckane tamne čokolade. Ostavite da tako stoji 5 minuta, a potom, kad se čokolada otopila, sve zajedno dobro promiješajte pjenjačom. Pustite da se kratko ohladi, a zatim stavite u hladnjak kako bi se stisnulo, trebali biste dobiti kremu koja je dovoljno tekuća da se može preliti preko torte, ali ne i previše kako ne bi iscurila na sve strane. Kada je biskvit ohlađen, odrežite gornji dio i na ravnu površinu nanesite pečene šljive. Na kraju sve prelijte gustom kremom od čokolade i stavite u hladnjak da se stisne preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:26