+ JOŠ BOLJI RECEPT

Testirali smo: ovaj recept za kruh s češnjakom ima 5,5 milijuna pregleda, ne bismo ga ponovili

Okušali smo se u pripremi hit jela s TikToka i odlučili kako ga ne bismo ponovili, evo i zašto

Kada smo ovih dana na TikToku naišli na recept za kruh s češnjakom koji je pogledalo više od 5,5 milijuna korisnika te društvene mreže, znali smo da je u pitanju jelo koje želimo isprobati. Za početak, hrskavi, slasni pohani kruh i općenito kruh u svakom obliku obožavamo, a pri vrhu naših omiljenih namirnica je i češnjak. Na kraju, dobrom kruhu s češnjakom općenito teško odolijevamo, a ovaj je opisan kao onaj jedan kojem ćemo se, kada ga jednom isprobamo, neprestano poželjeti vraćati. Pa smo ga isprobali.

Radi se tako da se u posebnoj zdjelici pomiješa omekšali maslac, veća količina sitno sjeckanog ili protisnutog češnjaka, a zatim se dodaju i začini po želji. Sve zajedno stavlja se na dobro zagrijanu tavu i zapeče sa svih strana do hrskavosti.

Već pri čitanju recepta bilo nam je jasno u kojem bi trenutku recept mogao poći po krivu. Naime, ako redovito kuhate, jasno vam je kako sitno sjeckani češnjak na vrućoj tavi vrlo lako i brzo zagori, pretvori se u crne mrvice gorkog okusa i pokvari svako jelo. Kada smo se upustili u pripremu ovog, kako ga nazivaju, "kruha s češnjakom iz budućnosti", imali smo to na umu i krenuli s prilično laganom vatrom. No, s obzirom na to da kruh sa svih strana treba postati hrskav, a dio maslaca s češnjakom prilikom pečenja zasigurno će otpasti s komadića kruha, vrlo je lako moguće da će vam, baš kao i nama, taj dio premaza završiti i na drugim dijelovima tave i pretvoriti se upravo u to - crne, gorke mrvice. Na kraju, radite li ovaj kruh u nekoliko navrata, između svakog obavezno papirnatim ubrusom obrišite tavu kako biste odstranili ostatke češnjaka.

image
Privatna Arhiva/

Također, mi smo u mješavinu s maslacem i šest režnjeva sitno sjeckanog češnjaka dodali začinsko bilje (sušeni timijan i origano te svježi sitno sjeckani peršin) i žličicu koncentrata rajčice.

Na kraju, iako je kruh bio mastan, slastan i dobrog okusa, zaključili smo kako ovo jelo ipak nećemo ponoviti u vlastitoj kuhinji. Umjesto toga, kao ljubitelji češnjaka i dizanog tijesta, radije bismo se okrenuli jelima kao što su peciva s mozzarellom, rajčicom i češnjakom ili kruščiće s češnjakom i lignjama.

image
Marko Miščević/cropix/

U slučaju da češnjak ipak želite učiniti zvijezdom stola, iskoristiti možete i stari kruh, zarezati ga gotovo do kraja na kockice ili kriške, a zatim u razmake između komada kruha staviti mješavinu koju ste napravili od maslaca, češnjaka, soli i začina.

image
Olgamiltsova/Getty Images/istockphoto

Na kraju, naš apsolutni favorit je topli "pull apart" kruh koji se radi tako da se tijesto reže na pravokutnike, premazuje mješavinom maslaca, češnjaka i peršina, slaže u kalup za kruh, a zatim peče. Rezultat je meki i aromatičan kruh koji se lako otkida prstima i, naravno, nestaje dok je još vruć. Recept potražite u nastavku.

image
A_lein/Getty Images/istockphoto

Za tijesto će vam trebati:

450 g glatkog brašna

50 g otopljenog maslaca

20 g svježeg kvasca

1 žličica šećera

1 žličica soli

200 ml mlijeka

1 jaje

Za nadjev:

100 g maslaca

6-7 režnjeva češnjaka

1 šaka svježeg peršina

sol

Priprema:

U toplo mlijeko stavite kvasac i jednu žlicu šećera te pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno, otopljeni maslac, jaje i sol. Dodajte zapjenjeni kvasac i sve dobro izmiješajte kuhačom ili ako vam je lakše, električnom miješalicom s nastavcima za tijesto. Važno je da miješate do onog trenutka dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Posudu s tijestom prekrijte krpom i ostavite barem jedan sat na toplom mjestu kako bi se udvostručio volumen. Udvostručeno tijesto razvaljajte na radnoj površini u obliku pravokutnika. Minimalna debljina neka bude pola centimetra. Maslac za nadjev otopite da ga je lakše razmazivati po tijestu. Tijesto premažite otopljenim maslacem, pospite sitno sjeckanim ili protisnutim češnjakom, sitno sjeckanim svježim peršinom i malo soli. Tijesto po dužini prerežite na 4, 5 traka koje posložite jednu na drugu, tako da ona strana gdje je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore. Sljedeći korak je da tu dugačku traku izrežete na jednakih 7, 8 kvadrata te ih slažete kao da stoje u duguljasti kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite tijesto u kalupu da se diže još oko 20 minuta te ga stavite peći na 170° C oko 30 minuta. Kruh ostavite u kalupu da se barem kratko ohladi i kako vam se šnite ne bi razdvojile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 21:51