SLATKI TEST

Testirali smo recept za čokoladni puding gotov u 9 minuta, a nije instant! Ponovili bismo ga

 Lidija Lončarić/
Dok smo kuhali puding, primijetili smo nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći da vi napravite još bolji

Nedavno smo na stranicama portala Epicurious naišli na recept za vrlo jednostavan puding od tamne čokolade gotov u, kako je navedeno, samo 9 minuta. Kako i nismo ljubitelji instant pudinga iz vrećice, ali se volimo zasladiti dobrim čokoladnim desertom, recept smo odlučili testirati.

Autorica teksta na Epicuriousu objasnila je kako je puding zapravo jedna od komponenti torte koju su osmislile slastičarke Erin Patinkin i Agatha Kulaga iz Ovenly slastičarnice/pekarnice u Brooklynu. Kako su otkrile slastičarke, recept za tortu je rezultat eksperimentiranja, a autorica teksta navodi kako već i samo puding može poslužiti kao brzi desert za kućne kuhare, kada vam se jede nešto čokoladno, ne preslatko, ali puno okusa. Nakon što smo isprobali puding, u potpunosti se slažemo i vjerujemo kako ćemo ga uskoro ponoviti. U pitanju je, naime, vrlo jednostavna slastica za koju će vam trebati tek mlijeko, šećer, kakao u prahu, čokolada, gustin te malo soli, a rezultat će biti puding koji je daleko bolji od instant varijanti.

image
Lidija Lončarić/

Baš kao što je navedeno u receptu, mi smo koristili tamnu čokoladu i na kraju sve zajedno posipali s malo krupne soli što je rezultiralo elegantnim desertom punog, naglašenog okusa čokolade. Na kraju smo zaključili kako bi više nego dobar dodatak ovdje bila i žlica kakvog kvalitetnog, blago kiselkastog džema od borovnice ili maline (primjerice Zest džema) ili tek žličica tučenog slatkog vrhnja (s dodatkom espressa, kako savjetuje slastičarka u originalnom tekstu) kako bi razblažila jaki okus čokolade.

Također, ono što smo primijetili kod pripreme jest da je smjesu cijelo vrijeme potrebno miješati kako se ne bi stvorile grudice, a moguće je i da će vam trebati nešto više vremena kako biste dobili gustu kremu nalik pudingu. Dobro je dodati i da, u slučaju da volite tamnu čokoladu upravo zbog njezine gorčine, količinu šećera možete smanjiti na pola.

Iako priprema na kraju oduzima 15-ak umjesto obećanih 9 minuta, itekako se isplati i naš savjet je da ne odustajete čak i ako vam ne ide sve po planu. Na kraju će se ipak isplatiti. Od količina navedenih u receptu dobit ćete četiri manje porcije pa, u slučaju da tražite manje ili veće količine, prilagodite ih svojim potrebama.

image
Lidija Lončarić/

Posebno je zanimljivo i kako se u ovom receptu ne koriste jaja već će krema postati gušća zahvaljujući gustinu kojeg, prema našem iskustvu, zbilja nije potrebno puno da bi se dobila lijepa, pudingasta konzistencija.

Na kraju, puding možete poslužiti i uz malo granole, smrvljene kekse, uz brownie ili ga iskoristiti kao kremu za premazivanje sočnog čokoladnog biskvita. Možete ga jesti još toplog, kakvog ga i sami najviše volimo, no još je bolji nakon što nekoliko sati odstoji u hladnjaku.

U nastavku ostavljamo recept u cijelosti prenesen s portala Epicurious.

Trebat će vam:

398 + 57 g mlijeka

2,5 žlice gustina

99 g šećera

56 g tamne čokolade, nasjeckane

3 žlice kakaa u prahu

1 žličica vanilije

prstohvat soli

Priprema:

U manjoj zdjelici dobro pomiješajte 57 g mlijeka i gustin i pustite da stoji sa strane. U posudu stavite 398 g mlijeka, šećer i nasjeckanu čokoladu, dodajte i kakao u prahu, vaniliju i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje dok se čokolada ne otopi. Dodajte mješavinu mlijeka i gustina i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Smanjite vatru i miješajte špatulom ili kuhaćom dok ne dobijete željenu teksturu. Kuhajte još minutu do dvije ili dok puding ne počinje lijepo kliziti niz žlicu kada je ubacite u posudu. Kada se pojave mjehurići, a vi ste zadovoljni gustoćom, maknite s vatre i podijelite u četiri zdjelice. Pustite da se ohladi ili jedite toplo. Puding možete spremiti u hladnjak tako da ga prekrijete prozirnom folijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:21