RECEPTURA IZ 19. ST

Toplička kupališna torta nekada se gospodi posluživala uz šampanjac, a danas je zaštićeno dobro

 Marko Miscevic/Cropix
Torta iz zlatnog doba Varaždinskih Toplica, mondenog srednjoeuropskog lječilišta, zaslužila je svoje mjesto u gradskoj povijesti

Godina je 1910., pet sati poslijepodne. U plesne sale mondenog lječilišta u Varaždinskim Toplicama, s dnevnog odmora pristižu koketne dame i uglađena gospoda. Konobari s bijelim rukavicama na rukama u visoke kristalne čaše toče francuski šampanjac. Na porculanskom tanjuriću serviraju krišku Topličke kupališne torte. Sočne, s okusom lješnjaka, sjajne čokoladne glazure.
Svakodnevni je to ritual habsburške gospode koja termalnom vodom krijepi svoje zdravlje. Zbog jednog se sastojka, Toplička torta konzumirala baš u ovo doba dana. Da podigne energiju, koja posustaje. Jake crne kave.

image
Marko Miscevic/Cropix


Godina je 2021. Više od cijelog stoljeća kasnije, u lječilištu na sjeveru zemlje, serviraju nam sočnu krišku Topličke kupališne torte. Receptura je u gram jednaka onoj iz vrijeme Habsburgovaca. Bilo je u međuvremenu nekoliko ratova i oluja, industrijska i tehnološka revolucija promijenile su svijet. Torta iz Varaždinskih Toplica ostala je ista. Toplički slastičari pripremaju je po jednakoj recepturi onoj iz 19. stoljeća.

Tradicija je bila jača od vremena koje je prolazilo. Topličanci su svoju tortu zaštitili. Zasad ime, a marljivo se prikuplja dokumentacija za daljnje razine zaštite na europskoj razini.

- Torta koja potječe iz vremena zlatnog doba Varaždinskih Toplica, mondenog srednjoeuropskog lječilišta, zaslužila je svoje važno mjesto u gradskog povijesti. U nekom se trenutku odvojilo Gornje mjesto od Donjeg. Fini gosti iz vremena habsburške monarhije željeli su se odvojiti od domaćih ljudi, često pijanih i vulgarnih. Elita se požalila pa se u Donjem mjestu sagradila Pučka kupelj za lokalno stanovništvo. Muškarci i žene tu su se termalnom vodom krijepili odvojeno. Bogataši su dobili svoj mir – priča nam Lana Husnjak, voditeljica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica. Ona si je sa suradnicima dala u zadatak nekoć omiljenoj slastici vratiti stari sjaj.

image
Marko Miscevic/Cropix


Prema originalnoj recepturi koju je među brojnim prikupljenim, pisanim sadržajima iz hrvatske povijesti sačuvala toplička pjesnikinja i književnica, Božena Filipan, prva je Toplička kupališna torta novog doba pripravljena i poslužena kao rođendanska torta za 40. rođendan Turističke zajednice, 2016. godine.

Bio je to i službeni početak revitalizacije ove slastičarske delicije.

Slastičari Minerve, nekoć hotela i nadaju se budućega, a danas jednog od objekata u sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, torti posvećuju puno pažnje. Uvrštena je u redovnu slastičarsku ponudu. Cilj je, kaže Lana Husnjak, da tortu kao originalni autohtoni suvenir, poslužuju svi restorani u gradu.

image
Razglednica iz Varaždinskih Toplica


U pripremi se Topličke torte po staroj recepturi najumješnijom pokazala najmlađa kuharica-slastičarka Minerve, Katarina Filipašić (18). Mlada slastičarska nada s kuharske se Olimpijade u Njemačkoj, vratila s broncom. Ona je bila zadužena za slastice mlade ekipe Kuharskog saveza Varaždinske županije.

- Osim što je sočna i jaka, torta je zanimljiva jer u nju ne ide brašno, umjesto njega se koriste krušne mrvice – upućuje nas Katarina u neočekivani sastojak torte na tanjuru.

Ne zna, kaže, što bi dalje pričala.

- Radije probajte, nego da vam ja govorim.

Poslušali smo je. Nije habsburška elita bila blesava kad je Topličkoj kupališnoj torti posvetila cijeli jedan poslijepodnevni ritual uz mjehuriće finog šampanjca.

RECEPT ZA TOPLIČKU KUPALIŠNU TORTU

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:55