TRADICIONALNO JELO

TRADICIJA NA STOLU: Ovo jelo prvo je uvedeno na listu zaštićenih kulturnih dobara, a "pravih" receptura je valjda koliko i kuća u tom kraju!

“…Poljica su u Dalmaciji između Splita, Sinja i Omiša. Nije to jedno jedincato selo, već prostran kraj od 20 taman na broju sela. Nije misto uskupno, na velikon je rastrku. Nika se sela opružila uz primorje, nika zavukla pod stranu, nika se zaklonila u zavitrice, a nika se ispela na brižuljke ili rasijala po uvalan i pridolin sve komšiluke ili malice.”

Ovim riječima, na početku prošlog stoljeća u knjizi “Poljica, narodni život i običaji”, legendarni skupljač narodnih običaja i predanja don Frano Ivanišević opisao je položaj Poljičke republike. To administrativno područje pod samoupravom puka Poljičke republike svoju je samostalnost baštinilo od 13. stoljeća do okupacije Napoleonove vojske početkom 19. stoljeća…

  • Soparnik (soparnjak, uljenak, zeljanik), tradicionalno jelo Poljičke republike, postao je prvo jelo koje uvedeno na listu zaštićenih kulturnih dobara RH.
  • Radi se od brašna, vode, ulja, soli, blitve, kapule i češnjaka.
  • Mjesto rođenja su Poljice u Dalmaciji između Splita, Sinja i Omiša, a receptura varira od kraja do kraja. U Donjim Poljicima, gdje ima više blitve, ne žele staviti više blitve, u Gornjima je bolje ulje pa ga se više stavlja, u Srednjima je sve nekako podjednako.
  • Ako je neka luksuznija prilika može se naribati dobrog sira, a posebne gušte ima kad se između tankih kora nađe feta domaćeg pršuta
  • Blitva se mora ubrati dan prije, očistiti i osušiti te narezati na rezance i prostreti po stolnjaku preko noći kako bi pustila svu vodu.
  • Tradicionalnalno se reže na romboide i to ode sredine, gdje se potom stavi bukara sa crnim vinom

Svidio vam se članak? Pročitajte još:

Priča o poljičkom soparniku

Kako ispeći soparnik?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:16