SJAJAN USPJEH

Tri hrvatska vina osvojila platinasto odličje na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards

 Milagros Maschwitz
Malvazija vinarije Cattunar i Kozlović te graševina vinarije Kutjevo osvojile 97 bodova i priskrbile platinasto odličje.

Danas su objavljeni rezultati prestižne dodjele nagrada Decanter World Wine Awards. Naime, kao odgovor na trenutnu globalnu pandemiju COVID-19, organizacijski tim Decantera donio je tešku, ali na žalost potrebnu odluku o odgađanju Decanter World Wine Awardsa krajem ožujka. Ipak, lijepe vijesti stižu u Hrvatsku. Naime, tri hrvatske vinarije osvojile su platinasto odličje. Redom su to Cattunarova malvazija Nono 4 Terre 2015. koja je osvojila 97 bodova. Zatim je tu Kozlovićeva malvazija Selekcija 2017. koja također ima 97 bodova te graševina Kutjevo de Gotho 2018.

Sveukupno je 226 hrvatskih vina koja su dobila priznanje od koji je 3 platine, 11 zlata, 68 srebra, 88 bronci i 56 preporuka. No, vratimo se apsolutnim laureatima.Cattunarova malvazija doista je posebna budući da se radi o vinu za koje se grožđe ručno bere na četiri različita položaja (Grum, Žmergo, Škrline, Škrinjari), a starost vinograda varira između 15 i 35 godina. Berba se dakle odvija ručno i to početkom listopada. Maceracija i postfermentacija odvija se 8 mjeseci u inox tankovima na kontroliranoj temperaturi, a dozrijevanje 30 mjeseci u bačvama od akacije veličine 2500 litara. Vino ima izvanrednu mirisnu postojanost, od aromatičnog bilja (kadulja, peršin, origano) do tropskog voća (guava, komquat), sušenih citrusa, jako zrelih ljetnih žutih voća, dunje, zrele kruške, breskve, smokve, badema, cvijeća (glog, divlja ruža, jasmin), rogača u uzbudljivom i nepreglednom nizu što dovodi do nježnih začinskih tragova klinčića, cimeta, sijena i duhana. Tekstura je uljasta, a struktura čvrsta, s dugim aftertasteom u kojem se miješaju zrelo i suho voće i sasvim lagana gorčina. Vino je punog tijela, masno, mineralno, s ugodnim svježim završetkom i elegantnim taninima.

Što se tiče Kozlovićeve malvazije Selekcija, berba 2017. izašla je na tržište 27 mjeseci nakon berbe, u siječnju 2020. Iz vinarije smatraju kako je potencijal ovog vina barem do 2025. Ovdje se radi o strog selekciji grožđa s tri vinograda i to Valle, Santa Lucia i Contarini, a dozrijevanje je u inoxu 12 mjeseci.

Još jedno sjajno vino je graševina vinarije Kutjevo linije de Gotho koja je proizvedena od grožđa s položaja Hrnjevac. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u barrique bačvicama. Mirisi su joj posebni, bogati, cvjetni, voćni i plemeniti te se stapaju s okusom čineći skladnu cjelinu, pružaju osjećaj sklada i dodira svile.

Cijeli popis nagrađenih pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:17