Slatke vijesti

U centru Zagreba uskoro svoja vrata otvara slastičarnica s pravim američkim pitama

Kvart oko Martićeve ulice postaje bogatiji za još jedno gurmansko odredište s ukusnim slasticama i vrhunskom kavom

Da su promjene jedina konstanta svakodnevice dobro zna poduzetna Elvira Petak, vlasnica brenda Friday Pie Shop, koju smo upoznali još na jesen 2021. godine kada je tek kretala s malom proizvodnjom ukusnih američkih pita na zagrebačkoj Trešnjevci. Tada smo isprobali sočnu Jolene, klasičnu američku pitu od jabuka koja je vrlo brzo osvojila Zagrepčane, a jednaku popularnost ubrzo su stekle i Marilyn, crumble pita od šumskog voća, pita zvana Nancy od čokolade i banane ili pak Dorothy, pita s kremom od kokosa.

image
Marko Miscevic/Cropix

Kako je vrijeme odmicalo, posao s pitama išao je sve bolje i bolje, a narudžba je bilo sve više, što je kulminiralo otvaranjem fizičke lokacije Friday Pie Shopa u centru grada u listopadu 2022. godine, kada je i službeno otvorila vrata malog dućana s pitama u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici.

image

Friday Pie Shop u Boškovićevoj ulici

Friday Pie Shop/Instagram

Iako većina pita ispečenih na Trešnjevci zapravo odlazi u dostavu, bilo za uredska slavlja, rođendanske proslave ili jednostavno uljepšavanje onih teških dana kada nas tek zalogaj kremaste pite može oraspoložiti, dućan je dobro poslovao i stekao je brojne redovne posjetitelje. Ipak, želja za otvaranjem prostora u kojem će ljubitelji njenih pita moći sjesti i bez žurbe uživati u svakom zalogaju dovela je do toga da vlasnica Friday Pie Shopa nastavi tražiti idealno mjesto za slastičarnicu, a nedavna obavijest na društvenim mrežama njenim je pratiteljima dala do znanja da ju je napokon i pronašla!

image

Elvira Petak, vlasnica brenda Friday Pie Shopa

Vedran Peteh/Cropix

U prolazu nedaleko crkve sv. Petra, točnije u dvorištu na adresi Vlaška 78, uskoro se otvara nova poslovnica Friday Pie Shopa. Na žalost brojnih susjeda u Boškovićevoj, to znači zatvaranje njihove trenutne lokacije. Ono što je Elvira Petak otkrila pratiteljima jest da će novi lokal imati malu terasu u dvorištu koje dijeli s popularnim Finjakom, a na pitanje kako je odabrala lokaciju, povjerila nam je da je pronašla napokon prostor u koji se zaljubila:

“Od početka zapravo želim ugostiteljski lokal i nakon mjeseci potražnje naišla sam na ovaj prostor u Vlaškoj preko puta Finjaka. Oduševljena sam bila odmah tim “Foodie trgićem”, predivna mikrolokacija, lokali koji se nalaze u tom krugu nadopunjuju jedan drugoga i specifični su sa svojom ponudom (Pekinška patka, Sol i papar, Finjak…). Zeleno je, a na niskom krovu naše zgradice nalazi se predivna terasa i vrt. Sve mi je pokazala vlasnica lokala Andrea Tončić, kod koje sam ušla u najam, ona radi iznad mene, vlasnica je beauty centra Fleurimon. Zapravo sam prvo kliknula s agenticom za nekretnine, a onda s Andreom, pravo veselo, žensko društvo puno smijeha i pozitive, bile su oduševljene kada sam rekla “da” ovom prostoru. Osjećaj da sam pronašla prostor s tako bogatim susjedstvom, susjedima koji se toliko vesele dolasku pita, je neprocjenjiv”, objasnila nam je Elvira.

image
Marko Miscevic/Cropix

“Što se prostora tiče, budući da se do sada koristio kao kozmetički salon, moram napraviti male preinake, ali minimalne. U predivnom je stanju, novi podovi, uredni zidovi, velik stakleni izlog i najbolja stvar - terasa! Nemamo veliku kvadraturu, dvadesetak kvadrata unutarnjeg prostora, ali bit će maksimalno iskorišteni, npr. veselim se postavljanju drvene klupe i visokih stolaca uz prozor. Kako me samo mjesto inspirira i daje mi puno novih ideja (ne znam je li mi ljepše dok je sunčano ili dok pada kiša), uvrstit ću u ponudu i fine kave i razna pića. Ne mogu vam još reći sve jer zaista sve još definiramo na papiru, ali dogovorila sam suradnju s Cogito Coffee tako da ćemo imati isključivo njihovu divnu kavu, i naravno desetak napitaka na bazi kave (razne ledene kave, ledene kave s dodacima karamele i raznih okusa, na jesen/zimu ćemo posebno uvesti “Pumpkin Spiced” napitke i slično). Planiram i milk-shakeove, možda neće biti odmah u ponudi, ali ubrzo nakon otvorenja. Svježi, cijeđeni sokovi, naravno i izbor standardnih sokova i pića…”.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Otvorenje novog prostora bit će početkom lipnja, a do tada u Elvirinim pitama možete uživati putem narudžbi preko službene stranice, a možete i kombinirati okuse te složiti vlastiti “pie box”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:27