VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 7

U ovom koraku leži velika tajna dobrog sushija, ne ignorirajte ga!

 Nera Šimić/Cropix
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte novi nastavak
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte novi nastavak


Do danas smo već naučili gotovo sve o spravljanju sushija. Naučili smo kako ispravno skuhati rižu, kako ispravno narezati ribu i povrće za sushi, a potom nam je naš sushi chef Robert Horvat iz Gastronomada objasnio i pokazao i kako pripremiti četiri vrste sushija - nigiri, maki, uramaki i futomaki.

Danas je red za jedan od vrlo važnih koraka u izradi sushija - njegovu rezanju i serviranju.
Sushi rolice se, naime, nikad ne režu isti trenutak kad su zarolane. Razlog je, kaže naš učitelj, vrlo jednostavan - posušit će se. Stoga preporučuje da ih prvo zarolate, napravite dekoraciju na tanjuru za posluživanje, a tek neposredno prije posluživanja ih narežite i poslužite.

image
Nera Šimić/Cropix

U videu doznajte koja se vrsta sushija nikad ne reže, već se slaže, zatim koliko ih ide u porciju, potom i treba li nož biti suh kod rezanja sushija, ali i na koliko komada rezati maki i uramaki te kako ih slagati na poslužavnik.

U idućem, ujedno i posljednjem nastavku naše male video škole izrade sushija, doznajte više o kulturi stola.

image

Sushi chef Robert Horvat

Nera Šimić/Cropix

Inače, naš učitelj Robert Horvat majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio je u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o njegovim radionicama možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 20:35