Slatka adresa

U Splitu se ovaj tjedan otvara prvi Tiramisu bar

 Unsplash
Lokal je ovo u kojemu će naglasak staviti isključivo na jednu od najpopularnijih kremastih slastica na svijetu
Lokal je ovo u kojemu će naglasak staviti isključivo na jednu od najpopularnijih kremastih slastica na svijetu

Tiramisu - božanstveno kremasti desert koji se priprema od piškota, mascarponea, kave i amaretta - slatka je opsesija mnogih ljubitelja slastica. Stoga vijest da se u Splitu već u utorak, 15. srpnja, na pola puta od Narodnog trga do Rive, otvara prvi tiramisu bar, nije mogla proći neopaženo. Na adresi Zadarska ulica 8 tako će vrata otvoriti slastičarnica (premda se oni nazivaju bar) s nešto drugačijem konceptom od onih koje smo do sad mogli pronaći u gradu pod Marjanom.

Tiramisù bar Split fokus stavlja isključivo na tiramisu, ali u različitim izvedbama što se da zaključiti iz videa koji su objavili na TikToku gdje je u jednom kadru u prvom planu tiramisu s pistacijama.

@tiramisu.bar.split Last prep before the madness begins ? See you 15.7. in Split! #tiramisu #split #dessertbar #openingsoon ♬ GRR - Fantomel

Prema najavama bit će tu i drugih okusa - od čokolade, preko matche do onih s voćem. Deserti su servirani u čašama, pa ih je lako ponijeti za van te u njima uživati s nogu dok razgledavate Split. Također, ovako upakirane porcije lakše su za odnijeti kući, na more ili brod, gdje god planirate prepustiti se uživanju.

Više o novom mjestu u srcu Splita vjerojatno ćemo doznati nakon otvorenja, a do tad vam u nastavku ostavljamo recept za pravi talijanski tiramisu koji lako možete pripremiti kod kuće te uživati ne u jednoj, nego barem u dvije porcije. Hoćete li mu dodati amaretto ili ga ipak preskočiti, odlučite sami...

image
Pexels

TIRAMISU

Trebat će vam:
8 šalica kave (skuhane u moki)
1½ + 6 žlica šećera
4 jaja
500 g mascarpone sira
300 g piškota
0,03 amaretta
kakao za posipanje

Priprema:

  1. Svježe skuhanu kavu pomiješate s 1 i pol žličicom šećera, uspite amaretto i pustite da se ohladi.
  2. Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa im dodajte mascarpone i miksajte dok se ne povežu.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u snijeg te ih lagano umiješajte vilicom u prvu smjesu.
  4. Piškote, jednu po jednu, kratko umočite u kavu i slažite jednu do druge na dno pladnja ili kalupa.
  5. Kad ste završili, na njih rasporedite polovicu kreme.
  6. Preostale piškote također jednu po jednu umočite u kavu i slažite na kremu.
  7. Završite s drugom polovicom kreme.
  8. Stavite hladiti najmanje 3 sata u hladnjak.
  9. Prije posluživanja posipajte prosijanim kakaom.

DOBRO JE ZNATI!

Kremu od žumanjaka možete i skuhati tako što ćete žumanjke izmiksati sa šećerom pa kuhati cca. 5 do 10 minuta na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusnu i posvijetle. Pritom pripazite da posuda u kojoj su žumanjci ne dodiruje kipuću vodu!

Zdjelu zatim maknite s pare i pustite da se žumanjci ohlade. U ohlađene žumanjke dodajte mascarpone i nastavite pripremu po receptu.

Također spomenimo kako snijeg od bjelanjaka možete zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem i to do najviše 500 ml po ovom receptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:58