Tiramisu - božanstveno kremasti desert koji se priprema od piškota, mascarponea, kave i amaretta - slatka je opsesija mnogih ljubitelja slastica. Stoga vijest da se u Splitu već u utorak, 15. srpnja, na pola puta od Narodnog trga do Rive, otvara prvi tiramisu bar, nije mogla proći neopaženo. Na adresi Zadarska ulica 8 tako će vrata otvoriti slastičarnica (premda se oni nazivaju bar) s nešto drugačijem konceptom od onih koje smo do sad mogli pronaći u gradu pod Marjanom.
Tiramisù bar Split fokus stavlja isključivo na tiramisu, ali u različitim izvedbama što se da zaključiti iz videa koji su objavili na TikToku gdje je u jednom kadru u prvom planu tiramisu s pistacijama.
Prema najavama bit će tu i drugih okusa - od čokolade, preko matche do onih s voćem. Deserti su servirani u čašama, pa ih je lako ponijeti za van te u njima uživati s nogu dok razgledavate Split. Također, ovako upakirane porcije lakše su za odnijeti kući, na more ili brod, gdje god planirate prepustiti se uživanju.
Više o novom mjestu u srcu Splita vjerojatno ćemo doznati nakon otvorenja, a do tad vam u nastavku ostavljamo recept za pravi talijanski tiramisu koji lako možete pripremiti kod kuće te uživati ne u jednoj, nego barem u dvije porcije. Hoćete li mu dodati amaretto ili ga ipak preskočiti, odlučite sami...
TIRAMISU
Trebat će vam:
8 šalica kave (skuhane u moki)
1½ + 6 žlica šećera
4 jaja
500 g mascarpone sira
300 g piškota
0,03 amaretta
kakao za posipanje
Priprema:
- Svježe skuhanu kavu pomiješate s 1 i pol žličicom šećera, uspite amaretto i pustite da se ohladi.
- Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa im dodajte mascarpone i miksajte dok se ne povežu.
- U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u snijeg te ih lagano umiješajte vilicom u prvu smjesu.
- Piškote, jednu po jednu, kratko umočite u kavu i slažite jednu do druge na dno pladnja ili kalupa.
- Kad ste završili, na njih rasporedite polovicu kreme.
- Preostale piškote također jednu po jednu umočite u kavu i slažite na kremu.
- Završite s drugom polovicom kreme.
- Stavite hladiti najmanje 3 sata u hladnjak.
- Prije posluživanja posipajte prosijanim kakaom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....