VELIKI GUBITAK

Umro Corrado Pellizzer, najveća legenda istarskog ugostiteljstva i vlasnik 4 glasovita restorana

 Boris Kovacev/Cropix
Danas nas je napustio jedan od najistaknutijih individua rovinjske gastronomske scene.

U 82. godini umro je jedan od najvažnijih rovinjskih ugostitelja Corrado Pellizzer. Posljednji put posjetili smo ga u rujnu 2019. u restoranu Bugadur koji je otvorio nekoliko mjeseci ranije. Osim Bugadura, Pellizzer je bio vlasnik još tri restorana u Rovinju - Rio, Puntulina i Giannino. Budući da je imao četvero unučadi, želja mu je bila svakome ostaviti po jedan.

On je jedan od najspektakularnijih 80-godišnjaka koje smo imali prilike upoznati. Bila je topla ljetna večer iza 22 sata, a on je spretno i sa smiješkom rezao pršut i istarsku kobasicu za goste koji je se nisu mogli zasititi. Nešto kasnije nam je otkrio kako je tajna u tome što uz komad plećke ubaci i malo guancialea, sušene svinjske obrazine. Pogledao je na sat, ostao je još kratko za stolom kako bi prokomentirao rezultat utakmice Juventus-Napoli pa se povukao u svoje odaje.

Povodom otvorenja četvrtog restorana Bugadur, čiji naziv znači lancun, odnosno plahta od grubljeg platna na kojoj se uz more prala roba, veliku reportažu napravio je Radovan Marčić koja je sumirala njegovo kulinarsko putovanje, a zapravo životno putovanje.

Nije nikakva tajna da je Corrado Pellizzer bio institucija rovinjske gastronomske scene. Budući da mu je otac bio ribar, njegov prvi restoran Giannino odmah se etablirao kao mjesto s ponajboljom ponudom svježe ribe. Također, jedan je od prvih koji je na području Rovinja pa i šire krenuo s jelima od sirove ribe, a posebno je hvaljen „brodetto alla Rovignese“. Ovaj po struci strojarski tehničar svoj prvi posao obnašao je u rovinjskoj tvornici „Mirna“, a zatim 60tih godina prošlog stoljeća otvorio lokal koji je bio simbioza noćnog kluba i restorana. Zvao se Lanterna, a ubrzo nakon otvorenja postao je omiljeno mjesto kreme društva. Radovan Marčić u jednom svom tekstu spominje kako je strelovit uspjeh iritirao gradske vlasti pa nakon niza niza opstrukcija, čak i optužbi za šverc ikona i policijske represije administrativnom odlukom bili prisiljeni svoj bar zatvoriti. Nakon Lanterne, uslijedilo je otvorenje lokala Rio Bar, ploveći restoran „Baracuda Grill“, a zatim i „Pizzeria“.

„Krajem osamdesetih, opet nakon niz sukoba s “politikom”, u Udinama otvara restoran “Al Vapore”, pa s prijateljem i poznatim vinarom Igorom Žužićem obilazi sajmove s restoranom na kamionu “Gastronomska klinika”, a osnivaju i poduzeće za uvoz hrane (najviše trguju s lososima iz Skandinavije). Zime ‘91. chef je u hotelu u St. Moritzu, u Švicarskoj. Nakon ovog burnog razdoblja sa suprugom Lidijom i sinovima Nereom i Giovannijem početkom devedesetih svoju burnu energiju fokusira na restoran “Giannino” koji ubrzo postaje jedna od glavnih rovinjskih restoranskih adresa. Tu neprekidno kreira nova jela u kombinaciji svoga rovinjskog ribarskog naslijeđa i talijanske kuhinje.“ Radovan Maričić

Ipak, restoran koji i danas slovi za jedno od najromantičnijih mjesta u Istri pa i šire, otvorili su uz samo more i to u prostoru roditeljske kuće Riječ je naravno o Puntulini. „Starom Riju“ potom su odlučili udahnuti novi život i pretvorili ga u restoran. Njegov posljednji pothvat bio je Bugadur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:14