HRSKAVI IZVANA, KREMASTI IZNUTRA

UPOZNAJTE CRUFFIN: U majstorskoj pekari Korica odnedavno možete kušati poznatu slasticu koja je zaludila svijet!

 Marko Miščević
U majstorskoj pekari Korica odnedavno možete kušati ukusnu slasticu koja je zaludila svijet, a pravu pomamu izazvala je i među Zagrepčanima.

Jeste li ikada čuli za cruffin? Cruffin je desert od lisnatog tijesta s bogatom kremastom unutrašnjosti, nastao spajanjem mnogima omiljenog francuskog peciva kroasana i američkog muffina, a odnedavno ga možete kušati i u Hrvatskoj! To pekarsko čudo novi je dodatak bogatoj ponudi Korice, majstorske pekarnice u vlasništvu Ivane Urem Marohnić, koja se nalazi u Preradovićevoj ulici 39 u centru Zagreba. Popričali smo o cruffinu s glavnom pekaricom Martinom Večerić koja je u Korici od samog početka i sa svojim timom je zaslužna za sve ukusne pekarske proizvode u kojima Zagrepčani svakodnevno uživaju. Vijest o cruffinu proširila se društvenim mrežama i internetskim portalima poput požara pa ne iznenađuje što je u samo 20 minuta prodano svih 60 cruffina koje je Korica pripremila za njegovu premijeru.

Marko Miščević

- Rijetko kad se dogodi da netko dođe i kupi samo jedan cruffin jer svi žele probati više okusa. Reakcije su jako pozitivne, i to nam govori da cruffin definitivno vrijedi našeg truda. Pokušavamo se odmaknuti od klasičnih stvari i neprestano se trudimo ponuditi nešto novo i drugačije, a radimo i dalje na tradicionalni način. Ne radimo ništa industrijski, nego se sve više-manje radi ručno i drago nam je što su ljudi prepoznali vrijednost toga - istaknula je Martina.

Marko Miščević

Zlaćano lisnato tijesto s maslacem peče se u posebnim kalupima, a rupa u njegovu središtu mjesto je gdje se skriva ukusna krema. U Korici trenutačno možete kušati cruffin s okusom matcha čaja, čokolade i vanilije, a posebno su se trudili pripremiti lagane kreme jer je samo tijesto zasitno i dodatno posipano šećerom. - Čokolada i vanilija klasici su među okusima, a matcha nam se činila kao zanimljiv izbor jer kod nas nije još toliko uzela maha. Planiramo uvijek imati tri različita okusa u ponudi te potom svakih nekoliko dana mijenjati njihovu kombinaciju - pojasnila nam je Martina Večerić. U Korici već planiraju nove arome, među kojima nas posebno veseli vijest da razvijaju kreme s okusima šumskog voća i karamele, a sigurni smo da će svaki novi okus steći vjerne obožavatelje. Martini i njezinu vrijednom timu potrebna su tri dana da pripreme cruffine.

- Jedan dan mijesimo tijesto koje mora stajati, drugi dan se od njega radi lisnato tijesto i oblikuje se te čuva u hladnjaku kako bi se stisnulo, a tek treći dan pečemo cruffine, pripremamo kreme i njima ih punimo - otkrila je Martina i nastavila: - Budući da ne stavljamo umjetne sastojke ni u jedan svoj proizvod, neke pekarske procese jednostavno se ne može požuriti. Zato sve uvijek pečemo u nekoliko tura kako bismo tijekom dana stalno imali svježe proizvode u pekarnici.

Marko Miščević

Savršena kombinacija hrskavog tijesta i slatkog nadjeva može uljepšati čak i svima mrski ponedjeljak pa nemojte propustiti priliku, nego se počastite ovom poslasticom idući put kada budete u blizini Korice. Dobar tek!

KRATKA POVIJEST CRUFFINA

Nakon cronuta, spoja kroasana i američke krafne (eng. donut) koji je osmislio francuski chef Dominique Ansel i njime zaludio prvo Newyorčane, a potom i svijet, na sceni su se počele javljati brojne hibridne vrste slastica koje kombiniraju popularne proizvode kao što su keksi, krafne, muffini i, naravno, kroasani. Prvi cruffin, spoj muffina i kroasana, stvorila je Kate Reid iz pekarnice Lune Croissanterie u Melbourneu u Australiji još 2013. godine, no ova kalorijska bomba pravu je popularnost stekla tek nakon što ju je široj publici predstavila pekarnica Mr Holmes Bakehouse u San Franciscu 2014. godine i time izazvala pravu pomutnju među lokalnim foodiejima. Sam cruffin temelji se na staroj francuskoj slastici, ali tek nakon što je osmišljen način kako skratiti njegovu pripremu na tri dana, mogao se početi širiti svijetom.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:53