PROMO

UPOZNAJTE MOSLAVINU: Domovina šrkleta baš nikog ne ostavlja ravnodušnim

 Privatna Arhiva
Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina ono su najbolje od ovog kraja...
Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina ono su najbolje od ovog kraja...

Dobro došli u Sisačko-moslavačku županiju, domovinu triju izvornih sorti grožđa od kojih se dobiva vino moslavac, dišeća ranina (belina) i među njima najpoznatiji i najkvalitetniji škrlet, kojega je 50-ih godina prošlog stoljeća opisao i afirmirao agronom Lujo Miklaužić.

Upravo je škrlet najvažnija razlika Moslavine od drugih vinskih područja. Jedino se tu može u potpunosti doživjeti ovo osebujno vino nježne arome i izraženog bouqueta. Škrlet će svakog vinoljupca osvojiti na drugi način. Podjednako muškarce i žene, mlade i starije.

Moslavina je područje s dugom vinskom poviješću koja kaže da su prve vinograde ovdje sadili Tračani, a pouzdano je i to da su vinograde uzgajali Iliri i Kelti. Rimsko doba kada se Moslavina intenzivnije naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno u vrijeme cara Claudija, pa se i danas vjeruje da je Moslavina zapravo inačica rimskog naziva Mons Claudius (Klaudijevo gorje). Vina ovoga kraja poznata su i u Beču i Zagrebu na gospodarskoj izložbi sredinom 19. stoljeća.

Za razvoj suvremenog vinogradarstva značajna Hrvatska vinarska zadruga osnovana je u Voloderu 1913. i pretvara to selo u centar vinogradarstva Moslavine. Danas se vinogradarstvo i vinarstvo Moslavine temelji na privatnoj inicijativi velikog broja malih i nekoliko većih vinara.

Moslavina je domovina škrleta, jedino mjesto na svijetu gdje se uzgaja ova sorta koja daje vrhunska vina. Škrlet (istoznačnica: ovnek žuti, osukač, maslec) je sorta bijeloga grožđa ograničena i zaštićena u skupini kvalitetnih vina pod imenom moslavački škrlet, te mu daje za pravo da u tom smislu napreduje i da se uvrsti među vrhunska.

image
Privatna Arhiva

Ime škrlet potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), to je osip kože crvenim mrljama, a i bobice škrleta u punoj zrelosti na sunčanoj strani dobiju ljubičastocrvenkaste pjegice, pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Postoci alkohola uglavnom se kreću između 9 i 12%, a odlikuju ga prilično izražene kiseline u rasponu najčešće od 8 do 11 g/l.

Proizvođači kao i potrošači slažu se da se radi o svježem, aromatičnom vinu koje je savršeno pijuckati za vrućeg ljetnog dana na nekoj terasi iza laganog ručka ili večere. Vino je bistro, svijetle, žućkaste boje s nijansama zelene, dobre kakvoće, ali ponajprije od zdravog i zrelog grožđa s dobrih južnih položaja. Najbolje ga je posluživati i uživati u njemu uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa i tjestenine te uz pikantna jela, a temperatura serviranja je 10-12°C.

Nasadi škrleta prostiru se zasad na oko stotinu hektara, a inicijativa za njegovim brendiranjem kao i projekti postoje već 15 godina. Intenzivno se u tu priču krenulo kada se prije nekoliko godina osam vinara udružilo te povezalo s profesorima i stručnjacima s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i enolozima, da ga pozicioniraju na mjesto koje zaslužuje jer se radi o sorti velikog potencijala.

image
Tomljenovic

Škrlet je prva sorta, od više od 120 autohtonih vinskih sorti u Hrvatskoj, na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo kvalitetan sadni materijal. Na ovom projektu - koji je trajao 15 godina - radili su stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj. Zanimljivo je da je struka za ovaj pionirski pothvat dala prednost škrletu u jakoj konkurenciji drugih autohtonih sorti poput malvazije, žlahtine, pošipa ili plavca malog!

Moslavačka vinska cesta osnovana je 1995. godine i od tada pa do danas sinonim je za odlična vina, ukusna i bogata domaća jela, ugodno i domaćinsko ozračje te ljubaznost domaćina. U objektima na Vinskoj cesti pružaju se dvije vrste usluga. Jedna je usluživanje domaće hrane i vina, a druga prodaja kvalitetnog vina.

Dođite i otkrijte Moslavinu i škrlet. Jamčimo vam da vina koja nose našu posebnu oznaku pripadaju samome vrhu vinske ponude u Hrvatskoj. U našim podrumima smo ih uzgojili kako bismo prije svega sebi pružili užitak. Budite naši gosti i pružite nam zadovoljstvo da podijelimo taj užitak s vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 06:06