NOVO HIT MJESTO

Uskoro se u centru grada otvara mjesto s autentičnom azijskom hranom! Prvi smo bili tamo, ovo su detalji

HoChu Dumplings novi je lokal koji naglasak stavlja na raznim vrstama dumplingsa, ali i raznih azijskih jela

U Frankopanskoj ulici na broju 1, na adresi gdje se do prije nekog vremena nalazio Pupitres bar, uskoro se otvara novo azijsko mjesto koje bi moglo postaviti nova pravila na zagrebačkoj street food sceni. Iako grad posljednjih godina bilježi porast broja azijskih zalogajnica, i dalje je primjetan nedostatak autentičnih, nepretencioznih mjesta koja nude više od generičkog menija prilagođenog zapadnjačkim ukusima. Sceni nedostaju neonima osvijetljene, živahne adrese koje rade dugo u noć i gdje se u otvorenoj kuhinji, pred očima gostiju, pripremaju zalogaji koji autentično prenose priče o dalekim krajevima. Upravo tu prazninu planira popuniti novi lokal s jasnim fokusom na dumplingse, imena HoChu Dumplings. Iza cijelog projekta stoji poduzetnik Dmitri Vasenin.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Ime Dmitrija Vasenina nije nepoznato upućenijima u zagrebačku ugostiteljsku scenu. Riječ je o čovjeku koji je prije desetak godina stigao u Hrvatsku kako bi vodio ekspanziju lanca Harat‘s Irish Pubova, a bio je uključen i u rane faze japanskog restorana Asuka na Opatovini. Međutim, HoChu Dumplings u Frankopanskoj ulici njegov je prvi potpuno samostalni projekt, i čini se, najosobniji do sada.

image


Dmitri Vasenin.

Boris Kovacev/Cropix
image

Na fotografiji: vlasnik Dmitri Vasenin.

Boris Kovacev/Cropix

Vaseninov put do azijske kuhinje zapravo je vrlo logičan. Odrastao je u Sibiru, na samoj granici s Azijom, gdje autentična azijska hrana nije bila egzotika, već dio svakodnevice. Svoju je strast i znanje gradio godinama, putujući Kinom, Tajlandom i Indonezijom, ne kao turist, već kao netko tko istinski razumije i živi tu gastronomiju. Ideja o otvaranju vlastitog azijskog lokala dugo je sazrijevala. Trenutak odluke dogodio se pronalaskom prostora u Frankopanskoj 1. S HoChu Dumplings, Vasenin sada na stol stavlja svoju, nefiltriranu viziju azijskog street fooda, a za to je okupio i tim, uključujući glavnog kuhara koji se azijskom kuhinjom bavi već dugi niz godina.

Prostor HoChu Dumplingsa uređen je kao energična, urbana zalogajnica. Interijerom dominiraju neonska svjetla koja stvaraju atmosferu nalik onoj u živahnim ulicama azijskih velegradova, a pod je efektno dizajniran kao cesta koja vodi goste kroz lokal. Ključni element jest velika, potpuno otvorena kuhinja koja dominira prostorom i omogućuje gostima da promatraju cijeli proces pripreme hrane.

image
Boris Kovacev/Cropix

Jelovnik HoChu Dumplingsa je ambiciozan i dobro strukturiran. Fokus je na tri glavne vrste parenih dumplingsa, koji se razlikuju po tijestu, teksturi i načinu pripreme. Xiao Long Bao, ili jušni dumplingsi, dolaze u tankom, gotovo prozirnom tijestu koje je dovoljno čvrsto da zadrži bogatu juhu, a opet nježno da se topi u ustima. Siu Mai su otvoreni jastučići kuhani na pari, s nešto debljim i elastičnijim tijestom koje odlično upija umake. Har Gau su prepoznatljivi po svom kristalnom, prozirnom tijestu od pšeničnog i tapioka škroba, koje je ljepljivo.

image
Boris Kovacev/Cropix

Probali smo tri vrste, a sve dolaze poslužene u bambusovim košarama u kojima se i pare. Chicken Ginger Siu Mai i Szechuan Beef Siu Mai bili su sočni i precizno začinjeni. Pork Xiao Long Bao bio je izvrstan primjer kako treba izgledati pravi jušni dumpling, s bogatim temeljcem unutar finog tankog tijesta. Cijene se kreću od 4,50 do 5,00 eura po porciji, što je prilično korektno.

image
Boris Kovacev/Cropix

Osim parenih zalogaja, HoChu nudi i širok izbor drugih jela. Uz popularne Gyoze (6,00 €) i komercijalne favorite poput bao bunsa s raznim punjenima (pačetina, hrskave kozice, tonkatsu piletina za 7,50 €) i japanskih Sando sendviča, Ho Chu se ističe jelima koja smo rijetko, ako ikad, viđali na zagrebačkim jelovnicima. Najbolji primjer su Chicken Feet (6,00 €), sporo kuhane pileće nožice, delikatesa u Aziji koja ovdje još nije zaživjela. Tu je i nekoliko zanimljivih salata, poput Smashed Cucumbers (3,00 €) i korejskog kimchija (5,00 €), četiri vrste wonton juha (od 6,00 do 7,50 €) te raznih deserata. Među njima se izdvaja Hong Kong French Toast (7,00 €), jelo koje također spada u kategoriju rijetko viđenih na lokalnoj sceni.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

HoChu Dumplings doima se kao ozbiljno promišljen projekt koji bi, nakon službenog otvaranja ovog petka, 21. studenog, mogao postati hit. S ambicioznim jelovnikom, autentičnim pristupom i energičnom atmosferom, ovaj lokal ima sve predispozicije da privuče široku publiku, od znalaca azijske kuhinje do onih koji jednostavno traže nešto novo i uzbudljivo. Konkurencija azijskih restorana u centru grada je jaka, no HoChu je bitno drugačiji tip lokala od, primjerice, obližnjeg Soi Fusion Bara, i cilja na drugu vrstu publike.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

U razgovoru nam je Dmitrij Vasenin otkrio i želju da restoran radi u kasnijim noćnim satima, po uzoru na street food kulturu velikih azijskih gradova. Takav potez bio bi fantastičan za Zagreb, čiji je centar noću prepušten gotovo isključivo ponudi kebaba i pizza cutova. Otvaranje kvalitetnog street food lokala koji radi dokasna obogatilo bi gastronomsku ponudu centra grada i napokon ponudilo konkretnu alternativu svima onima koji nakon večernjeg izlaska žele pojesti nešto konkretnije. Nadajmo se da će u toj namjeri i uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 12:29