Razgovor s autoricama

Uskoro stiže novo izdanje uvijek rasprodane knjige Beba za stolom, treći put u pet mjeseci

Knjiga autorica Edite Šimić i Ane Jelekovac Jurkin moderni je vodič kako kvalitetno hraniti svoje najmlađe

"‘Beba za stolom‘ je stvarno odlična… Posljednji put sam kupila nekoliko komada i kako mi koja prijateljica kaže da je trudna, samo joj poklonim tu knjigu", nedavno nam je oduševljeno ispričala prijateljica - tema razgovora bilo je treće, nadopunjeno izdanje jedne od trenutno najpopularnijih savjetodavnih kuharica posvećenih prehrani onih najmlađih.

image
Kuživancija

Knjiga "Beba za stolom" autorica Edite Šimić i Ane Jelekovac Jurkin moderni je vodič za novopečene roditelje koji se sve teže snalaze u moru savjeta dostupnih na raznim mrežama, razapeti između "starih" vjerovanja svojih roditelja i užurbanog života koji im diktira posve drugačije uvjete. Sam uspjeh knjige bio je pomalo neočekivan, barem za Editu i Anu, koje su se u ovaj projekt bacile iz čiste znatiželje i ljubavi, kako prema svojoj djeci, tako i prema kvalitetnoj prehrani. Dok Edita, inače diplomirana ekonomistica sa stalnom adresom u Berlinu, već godinama razvija recepte u sklopu svog brenda Kuživancija, Ana je magistrica nutricionizma s diplomom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Zajedno su stvorile novi referentni priručnik za sve koji se tek sada susreću s izazovima kako kuhati za obitelj, a da na stolu ne moraju nužno biti dva potpuno različita ručka, jedan za odrasle i drugi za djecu.

image

Knjiga Beba za stolom Edite Šimić i Ane Jelekovac Jurkin

Kuživancija

"Bile smo svjesne da ovakve literature na našem tržištu, pa i šire, nema i da za njom postoji interes, no ništa nas nije moglo pripremiti na ovoliko povjerenja koje su nam čitatelji ukazali, na val predivnih i pozitivnih reakcija i količinu preporuka iz prve ruke, što je očito stvorilo domino efekt", ispričala je Edita i objasnila da im je poriv bio na neki način evidentirati vlastite priče i iskustva. "Ana i ja smo se upoznale preko Instagrama u vrijeme kada me ona osobno pripremala i vodila kroz proces dohrane s mojom kćeri. Naša tadašnja suradnja tekla je vrlo glatko i ugodno. Dosta smo slične, istog senzibiliteta, dijelimo pregršt zajedničkih interesa i u istoj smo životnoj fazi. Da nije tako, teško bismo izgurale ovako velik projekt kao što je ova knjiga. Sretne smo što smo se pronašle i kliknule. Odlučile smo se na pisanje knjige i krenule razvijati koncept te sakupljati suradnike. Knjiga je zbilja donijela najnovije preporuke, a neke od njih su daleko drugačije i oprečne od ustaljenih i prihvaćenih metoda. Pisana je tako da je direktna, ali s druge strane i nježna i podržavajuća. Informacijama smo pokušale roditelje osnažiti i ohrabriti, a ne opteretiti. Evo nas danas pred trećom nakladom u svega pet mjeseci od 1. izdanja", ponosna je Edita.

image
Kuživancija
image
Kuživancija

Razvijanje recepata za knjigu malo je drugačije funkcioniralo nego što je to inače slučaj u njenom poslu. "Najprije smo napravile popis svih namirnica koje moraju biti zastupljene. Uzele smo u obzir navike naše kulture i tradicije te kako jela prilagoditi tome. Također, recepti su vrlo pomno osmišljeni kako bi zadovoljili sve bebine potrebe. Posebnu pažnju smo posvetile serviranju jela bebama koje su starije od šest, odnosno devet mjeseci te svaki recept ima zamjenu za alergen. Bilo nam je važno da su svi recepti prilagođeni bebi, ali i ostatku obitelji. Osmisliti knjigu koja prati takav koncept je definitivno bio najveći izazov", napomenula je pa nastavila: "Priručnik ‘Beba za stolom‘ zamislile smo kao ‘živi‘ proizvod koji ćemo usavršavati i nadopunjavati osluškujući naše čitatelje i najnovija saznanja. Upravo zbog toga, 3. izdanje smo dopunile kako bi knjiga bila još veća i jasnija podrška kroz avanturu dohrane. Isto tako, znanost se konstantno mijenja i ide naprijed, a s obzirom na to da cijela knjiga ima znanstvenu pozadinu i bazirana je na službenim preporukama, svakako očekujemo dodatne promjene i u budućnosti".

VARIVO S OSLIĆEM I KRUMPIROM

image

Varivo s oslićem i krumpirom iz knjige Beba za stolom Edite Šimić i Ane Jelekovec Jurkin

Edita Šimić

Koja je zapravo najčešća dvojba mladih roditelja kada je u pitanju prehrana?

"Kada pričamo o dohrani beba, tu roditelji zbilja imaju jako puno nedoumica, i to s punim pravom. Preporuke su se jako mijenjale u zadnjih nekoliko desetljeća, no danas i dalje možemo čuti one koje su zastarjele i davno su trebale ostati iza nas. Nekad je zbilja jako teško razlučiti što je ispravno. Upravo ta količina konfuznih i oprečnih informacija zbunjuje roditelje i otežava ovaj period. Među najčešćim zabludama svakako možemo izdvojiti preporuke o tome da svaku namirnicu moramo uvoditi po par dana, da treba dohranu krenuti isključivo s kašicama, da se za bebu mora kuhati isključivo blaga i bezlična hrana, da joj trebaju zubi kako bi jela komade hrane itd.", navela je Edita Šimić i istaknula kako smatra da je najveća greška koju novi roditelji rade svakako prevelika briga oko same količine hrane koju beba je ili nije pojela, kao i očekivanje da će dohrana odmah od početka krenuti uzlaznom putanjom.

image
Kuživancija

"Često zaboravljamo da je hranjenje vještina koja zahtijeva svoje vrijeme, pokušaje i pogreške, a da ćemo velikim fokusom na količine hrane lako zaboraviti sve one druge stvari koje beba treba naučiti u dohrani - samostalno i sigurno hranjenje, žvakanje, navikavanje na raznoliku i kvalitetnu prehranu, na običaje i obiteljske obroke…", odlučna je Edita.

image
Kuživancija

"Jako puno roditelja našu knjigu naziva enciklopedijom i biblijom dohrane, a kao najveći kompliment svakako bismo izdvojile činjenicu da su uz njenu pomoć brojni roditelji počeli uživati u ovoj avanturi dohrane i u dijeljenju obiteljskih obroka sa svojim bebama", zaključila je. Knjiga se od početka prosinca može nabaviti ekskluzivno na Kuživancija web shopu, i to po cijeni od 42 eura.

Za više informacija i obavijesti o puštanju knjige u prodaju pratite profile Kuživancije na Instagramu i Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:03