OMILJENA POSLASTICA

Usred tjedna najviše se volimo zasladiti dobrom zlevankom, ova 3 recepta naši su favoriti

 Tomislav Kristo/Cropix
Jedna zdjela, jedna posuda za pečenje i malo vremena sve je što je potrebno za pripremu zlevke

Užurbane večeri usred tjedna često nam ne ostavljaju dovoljno mjesta za guštanje u malim stvarima, no kada su te male stvari sočne i slatke, podsjećaju na neka bezbrižnija vremena i pripremaju se u manje od sat vremena, dizanje s kauča i potraga za onom jednom izgubljenom pjenjačom u kuhinjskoj ladici postaju nekako lakši. Pripremite zdjelu, nekoliko sastojaka koje zasigurno imate u hladnjaku, posudu za pečenje i razmislite o dodacima koji će danas biti samo po vašem guštu, a zatim se bacite na miješanje i napravite omiljenu zlevanku.

"Zlevanka ili zlevka je kolač koji se radi u sjevernim dijelovima Hrvatske. Ono po čemu je karakterističan je njegova tekstura i boja koju duguje kukuruznom brašnu. To je gusta kompaktna smjesa koja se samo 'zlije'u lim i ispeče, čime je i zaslužila svoj naziv. Dodatak pekmeza ili vrhnja samo je slasni bonus", objasnila nam je jednom prilikom naša Slavica Šagolj, a mi vam u nastavku ostavljamo upravo njezin recept.

KLASIČNA KUKURUZNA ZLEVANKA

image
Marko Miščević/Cropix/


Uz to, tu je i provjereni recept za zlevanku od heljde, ali i onaj za zlevanku na zagorski s jabukama i orasima, koja će ostati sočna čak i idućeg dana.

ZLEVANKA S HAJDINIM BRAŠNOM

image
Tomislav Kristo/Cropix

ZAGORSKA ZLEVANKA S JABUKAMA I ORASIMA

image
Ivana Nobilo/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:24