VINSKI NOVITETI

Ususret Vinistri predstavljamo dvije vinske nade čija vina možda niste pili, a trebali biste

 Matija Djanjesic/Cropix
Dvije novije istarske vinarije spremne su za predstavljanje svojih perjanica i novih etiketa vinskog publici željnoj noviteta

Već neko vrijeme u Istri se javljaju novi perspektivni vinari koji uistinu misle "ozbiljno", odnosno ljudi koji su se od samog starta posvetili tom zahtjevnom biznisu s vinima koji danas uključuje puno više od rada u vinogradu ili podrumu. Tu su marketing, natjecanja, društvene mreže, organizacija degustacija, gradnja kantine, pozivanje novinara, sommeliera, distributera, dizajnera, ali i sudjelovanja na događanjima kao što je Vinistra. A ovogodišnja Vinistra, koja se željno očekuje nakon dvije godine pauze, i koja će se događati idućeg vikenda u Poreču na gradskim ulicama, nudi pregršt vina upravo tih novih imena koja su tek počela zauzimati svoje pozicije na vinskoj sceni Istre. Dovoljno u prilog tome govori šampion Vinistre - Denis Bernobić iz Markovca kraj Poreča koji je prvi put poslao svoju malvaziju na ocjenjivanje i odmah je oduševila komisiju. Nije se ni snašao, a već su u njegov podrum nahrlili novinari, sommelieri i svi ljubitelji dobre kapljice. Postao je svjestan da je vinarstvo ipak nešto više pa će vrlo brzo urediti i kušaonicu, poraditi na etiketama, pristupu gostu, marketingu.

Spremni za posjete

Zato su mladi vinski par Marko i Lara Zgrablić za nedavne Dane otvorenih vrata vinskih podruma u Istri, koji su se isto tako održali nakon dvije godine pauze zbog korone, otvorili svoju kantinu u Svetom Petru u Šumi u centru Istre. Njihova marka vina In Sylvis sve više osvaja ljubitelje dobrog vina, pa je mnoge zanimalo kako izgleda kušaonica i kakvo je to vino iz mjesta gdje baš i nema puno vinara. Zapravo, oni su jedini. Marko i Lara ostali su čak malo i iznenađeni koliku su navalu imali jer ipak nije riječ o razvikanom podrumu, nego onom koji zasad ima tek male količine vina – svega 15 tisuća boca godišnje. I sve se brzo proda.
- Znali smo da moramo otvoriti kušaonicu za Dane otvorenih vrata jer će se inače to otegnuti. I do posljednjeg smo dana farbali, čistili i sređivali. I pokazalo se da je to pun pogodak jer smo taj prvi dan imali toliko posjeta da se tome nismo ni nadali, priča nam 26-godišnja Lara koja je već pet godina u vinskom biznisu s 27-godišnjim suprugom Markom. Najviše proizvode malvaziju, a njihov Cuvée Arbor (cabernet, merlot, teran) osvojio je srce žirija Vinistre i dobio zlato. Nova je to etiketa ove vinarije koja je tek sada poslana na tržište.

image
Sv. Petar u Sumi, 100621.
Vinarija In Sylvis, ciji su vlasnici bracni par Marko i Lara Zgrablic.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Matija Djanjesic/Cropix

Inače ih imaju šest, od svježe malvazije do roséa, do odležane malvazije, cuvéea i terana te vina prosušenih bobica. Dovoljno, kažu, za složiti lijepu degustaciju i ponuditi gostima razne vinske doživljaje – od svježeg do odležanog. Pritom su jedini u ovom mjestu i okolici koji se profesionalno bave vinima.

image
Sv. Petar u Sumi, 100621.
Vinarija In Sylvis, ciji su vlasnici bracni par Marko i Lara Zgrablic.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Matija Djanjesic/Cropix

- Da, nas je na ovom području u središnjoj Istri dosta malo. Možda smo zbog toga i prepoznatljiviji jer nema toliko konkurencije. Čim smo se počeli ozbiljnije baviti vinima, odmah smo bili primijećeni, pa kako ovdje boravi sve više turista u kućama za odmor, imamo jako puno njihovih posjeta jer smo jedini u okolici. A i domaći sve više dolaze. U Svetom Petru u Šumi se s otvaranjem niza kušaonica kobasica, pršuta i sira te restorana stvorilo dovoljno sadržaja za provesti ovdje cijeli gastronomski vikend, ističe Lara. U toj se priči lijepo ukomponirao i In Sylvis. Pun pogodak im je lani bila i degustacija u vinogradu s kojom će nastaviti i ovog ljeta, i to svake druge srijede i posljednje subote u srpnju i kolovozu.

Kušanje vina u vinogradu

- Kako nismo imali kušaonicu, a bila je korona, odlučili smo se za degustacije u vinogradu jednom mjesečno. I to je bio hit. Dolazilo nam je jako puno domaćih, ali i stranih ljubitelja vina. I tako se sve više počelo čuti za vina In Sylvis - priča nam dalje Marko dok isprobavamo njihovu malvaziju, glavni adut podruma. Trenutno čini 60 posto njihova asortimana, a posebna je jer je svježa, mirisna i mineralna. Kako kaže Marko, malvazija kakvu daje središnja Istra. Zato je idealna za ljetne dane.
Zgrablići imaju trenutno dva hektara vinograda nedaleko od mjesta u smjeru Limske drage, a namjeravaju posaditi još jedan hektar. Kako još nemaju dovoljne količine grožđa, jer su im vinogradi mladi, kupuju grožđe iz Brtonigle.

image
Sv. Petar u Sumi, 100621.
Vinarija In Sylvis, ciji su vlasnici bracni par Marko i Lara Zgrablic.
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX
Matija Djanjesic/Cropix

- Naša vam je priča zapravo počela sasvim slučajno. Mi smo zajedno od osmog razreda osnovne škole i oboje smo iz Svetog Petra u Šumi. Na prvoj godini fakulteta ja sam ostala trudna. Studirala sam arhitekturu i tada sam napustila taj fakultet. Marko je studirao vinarstvo u Poreču. I tada sam i ja upisala taj fakultet. Budući da smo u istoj struci, to nas je ponukalo da zajedno otvorimo biznis. Naši su nam roditelji bili podrška. I tako smo krenuli od nule, i što se tiče vinograda i što se tiče podruma. Sada s kušaonicom, gdje ćemo uz naša vina nuditi i proizvode drugih OPG-ova u okolici poput craft piva, sireva, suhomesnatih proizvoda, tonika, likera i žestokih pića, u potpuno ćemo se posvetiti samo vinariji, istaknula je Lara.

Kralj Motovuna - teran

Prije tri godine samo vinariji posvetio se i 37-godišnji Robi Bertoša iz Kaldira kraj Motovuna koji je poput Lare i Marka studirao vinarstvo u Poreču. Ambiciozni kaldirski vinar čiji se podrum nalazi u vinskom susjedstvu Benvenutija i Valente podigao je u posljednjih šest godina puno novih nasada pa sada u okolici Motovuna ima čak sedam hektara vinograda, a namjerava doći do 10 hektara površina. Trenutno ima četiri hektara u svom vlasništvu, a ostatak je državno poljoprivredno zemljište na kojem je revitalizirao kralja Motovuna - teran.

image
Robi Bertosa, vlasnik vinarije Bertosa uoci Vinistre.
Matija Djanjesic/Cropix

- Teran je simbol našeg Motovuna i ovdje su odlični položaji za njegov uzgoj. Mnogi se pitaju zašto je kod nas u Motovunu tako dobar teran. Odgovor leži u tim našim padinama, zemlji i klimi gdje nam dolazi zrak s mora. I tu je naravno osobni pečat svakog od nas vinara - ističe Bertoša. No, Bertoša je ipak nešto drugačiji od ostalih motovunskih vinara jer uz autohtone malvaziju i teran, glavna mu je uzdanica sivi pinot u koji se zaljubio još na fakultetu. Ta se sorta i nekad sadila u Motovunu, ali puno manje od onih autohtonih. I upravo će na ovogodišnjoj Vinistri predstaviti jedno svoje novo vino - pjenušac od terana i sivog pinota koji se već neko vrijeme "kuha" u njegovom podrumu. Odlučio se za klasičnu metodu jer su, kaže, mala butique vinarija kojoj je cilj na tržište nuditi samo ono vrhunsko.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

- Godinama smo tražili koja će biti naša peta etiketa uz svježu malvaziju i sivi pinot te odležanu malvaziju i teran. A budući da sam ljubitelj pjenušaca i da imamo u našem sortimentu sivi pinot koji je odličan za stvaranje baznih vina te teran koja je naša autohtona sorta, odlučili smo ih ujediniti. I počeli smo proizvoditi pjenušac da dokažemo da se na toj vrhunskoj lokaciji uz mirna vina može proizvesti i pjenušac. Odlučili smo se za klasičnu metodu da još više valoriziramo tu sirovinu i lokaciju. Godine 2018. vinificirali smo prvo bazno vino, a na ovogodišnjoj Vinistri ćemo imati njegovu premijeru nakon 24 mjeseca. Imamo 1500 boca i bitno nam je da napravimo dobar proizvod. Ako se berbe budu poklapale, godišnje ćemo raditi tu količinu - ističe Robi. Trenutno proizvodi od 15 do 20 tisuća boca vina, a cilj mu je doći do 60 tisuća litara tijekom sljedećih nekoliko godina.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Njegov ekstra brut pjenušac najbolje se sljubljuje s predivnom pogledom. Naime, Bertoša je podigao kantinu prije tri godine na samom rubu Kaldira praktički uz svoje vinograde, otkud vam je Motovun kao na dlanu. To i odlična mirna i pjenušava vina su mu dobitna kombinacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36