ZA POD ZUB

Uz film ili za iznenadne goste, slane kekse od 2 sastojka napravila sam u manje od sat vremena

 Lidija Lončarić
Spremite brze i ukusne zalogaje za slavlje, druženje s prijateljima ili obično, ali važno opuštanje na kauču

Posljednjih nekoliko tjedana stalno sam u žurbi, gužvi i strci, a onda, kada napokon dođe vikend, uhvatim sat ili dva za odmor i upalim kakav dobar film ili true crime dokumentarac (vjerujem da ovih dana svi gledamo Sarmu i "Bad Vegan"), malošto me može dići iz opuštenog ležećeg položaja. Istovremeno najbolje i najgore što se tada može dogoditi su prijatelji koji najavljuju svoj dolazak. Najbolje zato što znam da ću vidjeti ljude koje volim bez da se zapravo dignem s kauča do zadnjeg trena, a mogu ostati i u pidžami, ali i najgore zato što to znači da brzinski moram smisliti grickalicu koju ću im ponuditi uz čašu vina ili piva. Tu na red dolaze ovi brzinski pužići, poznatiji kao inačica popularnih Palmiers.

image
Lidija Lončarić

Izgledaju kao da zahtijevaju više koncentracije nego što je to zbilja potrebno i vrlo vjerojatno će vas svi pitati gdje ste ih kupili, a vi onda zadovoljno možete objaviti kako ste ih napravili sami i to od samo dva sastojka – kupovnog lisnatog tijesta i pesta! I najbolje od svega, uopće nećete lagati. Pesto možete napraviti klasičan, od bosiljka, ili se zaigrati s onime što već imate kod kuće i napraviti svoju kombinaciju. U svoj sam dodala svježi bosiljak, bademe, tvrdi sir, malo tostiranih bučinih golica, maslinovo ulje, sol i papar, a da sam imala još jedno tijesto, napravila bih i slatku varijantu s omiljenim namazom od pistacije. Nek' bude zeleno i proljetno.

Sve što vam na kraju preostaje jest svojim gostima ispričati simpatičnu priču o tome kako su pravi francuski Palmiers zapravo dobili ime – po palmi, slonovom uhu ili leptiru, otkrijte sami.

image
Lidija Lončarić

Slani keksi s pestom

Trebat će vam:

1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta

1 šaka svježeg bosiljka

1 šaka tostiranih badema

3 žlice bučinih koštica

Malo ribanog tvrdog sira

Limunov sok

Maslinovo ulje

Sol i papar

Priprema:

U blender ubacite sve osim lisnatog tijesta. Blendajte i postepeno dodajte još ulja i limunova soka dok ne dobijete teksturu pesta koju želite. Pestom premažite lisnato tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka. Zarolajte svaku stranu tijesta do sredine. Neka bude čvrsto zarolano. Umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na sat vremena. Režite na kriške debljine oko 1 centimetar, stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 15 minuta ili dok ne poprime boju. Poslužite samostalno ili uz umak po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28