RAZGOVOR SA CHEFOM

VELIKI IZAZOV PRED MLADIM CHEFOM: Nova prekretnica u karijeri Marija Mihelja zove se El Toro!

 Berislava Picek / Hanza Media
U prostoru bivše Baschiere u zagrebačkoj Šubićevoj ulici nedavno je svoja vrata otvorio El Toro, restoran s vrlo ambicioznim uređenjem interijera i konceptom koji se bazira na okusima Južne Amerike za koji je odgovoran chef Mario Mihelj.

Inače, široj javnosti poznat kao chef Mundoake, zapravo je imao popriličan niz adresa i mentora koji su ga formirali u chefa kakav danas jest. Izlaskom iz srednje škole radio je u nekoliko starozagrebačkih restorana, nakon čega odlazi u Dubrovnik koji postaje ujedno i prva prekretnica u njegovoj karijeri.

Zagreb 090317.
Novi restoran na gastro sceni s latniamerickom kuhinjom potpisuje kuhar Mario Mihelj.
Interijer je uredio arhitekt Christian Rendulic iz biroa Arhitektura.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Gilles Camellerio zaintrigirao ga je svojim kuharskim smjerom i velikim znanjem pa ne čudi kako ostaje u Gil'su pune četiri godine. Ipak, ljubav prema Zagrebu i želja za novim izazovima vratili su ga u taj grad, ali ovog puta u hotel DoubleTree Hilton gdje je kuhao uz bok Tomislavu Nikšiću.

''Mislim da bi svaki chef u svojoj karijeri trebao imati jedno dobro hotelsko iskustvo. Puno sam čitao i educirao se te sam postao neodlučan kojim smjerom želim ići, ali imao sam sreću da sam radio s jako dobrim mentorima uz koje je bilo lakše odabrati daljnji put.'' - kaže Mario.

U Mundoaki je učio uz Tvrtka Šakotu, nakon čijeg odlaska preuzima vodeću poziciju u kuhinji. Priču s El Torom smatra svojevrsnom krunom svoje dosadašnje karijere, s obzirom na to da je ovdje potpuno sam postavio cijelu stvar na noge. Što se tiče samog koncepta, odlučio je tržištu pristupiti sasvim blago, s obzirom na to da Europljani općenito nisu navikli na snažne i intenzivne začine, a potom dizati ljestvicu izvornosti.

Zagreb 090317.
Novi restoran na gastro sceni s latniamerickom kuhinjom potpisuje kuhar Mario Mihelj.
Interijer je uredio arhitekt Christian Rendulic iz biroa Arhitektura.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Prvi dio karte bazira se na cevicheima i tacosima, dok je drugi dio karte rezerviran za nekoliko glavnih jela kao što su brancin u kukuruznom listu, marinirani janjeći file s grilanim baby kukuruzom i nezaobilazni steakovi. Priznao nam je kako je El Toro za njega velik izazov i kako će se truditi opravdati očekivanja gostiju, ali i svoja, s obzirom na to da je, kako kaže, sam sebi najstroži kritičar. Za njega kuhanje nije posao, već stil života, a ljubav prema gastronomiji usadila mu je baka Slavonka čijeg se pilećeg paprikaša sa širokim rezancima i punjenih paprika i danas često sjeti.

Zagreb 090317.
Novi restoran na gastro sceni s latniamerickom kuhinjom potpisuje kuhar Mario Mihelj.
Interijer je uredio arhitekt Christian Rendulic iz biroa Arhitektura.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Volio bi posjetiti Južnu Ameriku i osobno istražiti njihovu scenu, a jednom se nada i vlastitoj kuharsko-edukativnoj emisiji. Do tada mu želimo puno sreće u El Toru i da opravda visoka očekivanja gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:50