DOBAR PLAN

Vikend u Istri je sjajna ideja, ove nedjelje svoja vrata otvara čak 46 vinarija i destilerija

 Benvenuti Vina Facebook/
22. izdanje Wine daya, Dana otvorenih vinskih podruma, održat će se od 10 do 19 sati na području cijele Istre

Omiljeni istarski eno-event nakon Vinistre nastavlja s tradicijom i ove godine. Posljednje nedjelje u svibnju, 29.05., posjetiteljima će svoja vrata otvoriti 46 objekata, vrhunskih istarskih vinarija među kojima i četiri destilerije.

Istarska proslava Svjetskog dana vina tradicionalno je događanje s više od dvadeset organiziranih izdanja od strane Udruge vinara i vinogradara Istre "Vinistra", Turističke zajednice Istarske županije te Istarske županije. Idealan je to dan za ljubitelje dobre vinske kapljice i zaljubljenike zavodljivih okusa i mirisa šarmantnih krajolika Istre koji imaju najljepši pogled na Jadransko more, a poznati su po bogatoj povijesti.

Tako će se 22. izdanje Wine daya, Dana otvorenih vinskih podruma, održati od 10 do 19 sati na području cijele Istre. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina i više su nego dobrodošli.

image
Matošević Facebook Page/

Vinske ceste podijeljene su u šest klastera: Sjeverna Istra s tradicionalno dominantnim brojem uključenih domaćinstva među kojima i jedna destilerija, Poreština s 13 otvorenih objekata koji uključuju dvije destilerije te Središnja Istra, Istočna Istra, Rovinjština i Južna Istra.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 28. izložbe Vinistra - nedvojbeno za svakog po nešto.

Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja gdje će goste dočekati ljubazni domaćini uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnost kupovine vrhunskih butelja. Ove godine tri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i jaka alkoholna pića iz vlastite proizvodnje, a jedan proizvođač isključivo jaka alkoholna pića.

Važno je napomenuti da su mjesta u vinskim podrumima ograničena te je potrebno da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjeta. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti posjetitelje. Također, od 46 uključenih objekata, osam objekata naplaćivat će degustacije.

U nastavku potražite koje sve objekte ove nedjelje možete posjetiti u sklopu manifestacije.

image
Vinistra Facebook/
image
Vinistra Facebook/

SVE JE KRENULO OD TALIJANA...

Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji pod pokroviteljstvom udruge "Movimento per il turismo del vino" iz Montalcina u Toskani. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima.

Od 1998. godine u projekt se uključuju i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta.

Godine 1999. u projekt Wine day po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog izdanja s 37 otvorenih vinskih podruma i oko 800 posjetitelja, event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2023 15:19