IZGLEDA FANTASTIČNO

Vinska kuća posvećena škrletu novi je projekt moslavačkih vinara vrijedan čak 34 milijuna kuna

 Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/
Hrvatska kuća vina – svijet škrleta projekt je nastao iz složne suradnje moslavačkih vinara

Posljednjih godina moslavački su vinari udružili snage kako bi zajedničkom suradnjom pozornost ljubitelja dobrih vina skrenuli i na autohtonu moslavačku sortu škrlet. Da u tom naumu uspijevaju, dokaz je i sve veća zainteresiranost vinskih znalaca, ali i entuzijastičnih amatera koji sve češće kao vikend destinacije biraju upravo tamošnje vinograde i kušanje škrleta na samom izvoru. Kako ovoj sorti sve brže raste popularnost, tako se i vinogradi u Moslavinu i Pokuplju sve više šire, povećavaju se površine i diže kvaliteta samih vina, a kako bi se još više istakla njihova konkurentnost te se radilo na promociji samog vinogradarstva i vinarstva na ovom području, osnovana je i prva Proizvođačka organizacija Škrlet. U organizaciji se trenutno nalazi sedam vodećih moslavačkih vinara, to su vinarije Trdenić, Voštinić-Klasnić, Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić i Mikša. Posebno je važno istaknuti i kako su zajedničkim snagama do sada već napunili prvih pet tisuća boca limitiranog izdanja pod zajedničkim brendom "Škrlet".

image
Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/

Nakon takve uspješne suradnje, logičan slijed bio je i projekt čijoj se realizaciji tamošnji vinari od samog početka iznimno vesele. Riječ je o projektu "Hrvatska kuća vina – svijet škrleta" vrijednom čak 34,2 milijuna kuna koji će se realizirat uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Naime, pokrenuta je inicijativa s lokalnim udrugama i proizvođačima kako bi se izgradio poseban objekt u kojem će se održavati konferencije i kušanja, a kako su najavili, sadržavat će i galerije za sagledavanje samog procesa proizvodnje vina te, između ostalog, i restoran u kojem će se škrlet sparivati s hranom. Velika posebnost svakako je i vidikovac s pogledom na vinograd, a upravo tamo gdje završava pogled bit će i testno polje na kojem će se razvijati autohtona sorta škrleta. Ovdje će biti smješten i laboratorij s vinskim podrumom pa će objekt, kako su najavili, imati i znanstveno-obrazovni segment za istraživanja i kombiniranja u cilju stvaranja što kvalitetnijih vina.

"Glavni nam je cilj okrupnjavanje, zajednički nastup i bolja pozicija na tržištu. Organizirani imamo veću prednost nego da svatko radi i nastupa sam za sebe. Želimo izgraditi kvalitetnu robnu marku koji će ljudi cijeniti, zbog koje će dolaziti u naš kraj i koju će često koristiti", rekao je Tomislav Trdenić, predsjednik Proizvođačke organizacije Škrlet.

image
Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/

Dodao je i kako se svi članovi iznimno raduju projektu ta kako će napokon imati objekt u kojem će se na jednom mjestu nalaziti sve što im je potrebno za daljnji razvoj vinograda i vina. Projekt je nastao u suradnji sa zamjenikom župana Romanom Rosavcem koji je komentirao kako je iznimno važno škrletu vratiti staru slavu i od njega napraviti prepoznatljiv moslavački brend.

"Ideja je nastala u zajedničkim razgovorima i činjenici da imamo veliki potencijal koji treba graditi. Škrlet je skoro nestao i sad kad je spašen moramo mu vratiti slavu i od njega napraviti moslavački brand. Spoj proizvođača, znanosti i turizma je ključ uspjeha ovog projekta. Trebamo jače raditi na brendiranju škrleta i njegove prepoznatljivosti na vinskoj karti Hrvatske, ali i svijeta. Iako je pandemija svima pomrsila planove i zaustavila aktivnosti, i dalje radimo na svim segmentima koji će objedinjavati ovu našu popovačku priču. Na taj će se način u Popovači spojiti gastronomija, turizam i znanost baš poput sličnih objekata u Francuskoj, Portugalu i drugim vinskim zemljama", rekao je.

image
Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/
image
Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/
image
Hrvatska Kuća Vina – Svijet Škrleta/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:49