Vinoteka Nesputana Vina u dvorištu u Žerjavićevoj ulici već nekoliko sezona uspješno održava vinske radionice. Ova vinoteka, koja već tri godine zagrebačkoj publici ustrajno nudi zanimljiva i na našem tržištu rijetko viđena vina, novu je sezonu započela na izvrstan način. Nedavno smo prisustvovali jednoj od prvih radionica u novom ciklusu, koja se pokazala odličnom iz više razloga.
Vinske radionice općenito postaju sve popularnije, a njihov edukativni format pruža dublji uvid i povezanost s vinima koja se kušaju.
Radionica pod nazivom "Prosti faktori prirodnih vina" obuhvatila je sve ono što cijenimo kod vinskih radionica, pa i više od toga. Vodila ju je vješta i britka Nastja Novak, koja u Nesputanim Vinima već neko vrijeme održava radionice, a uz kolegicu Nikolinu Župan vodi i društvene mreže vinoteke te njih dvije, s vlasnikom Borisom Sarjanovićem, čine odličan, stručan tim. Naša voditeljica Nastja Novak provela je gotovo pet godina u Dublinu, radeći s vinima, a uz to je završila i treću razinu WSET diplome.
Što se pilo (i jelo)?
Radionica je bila koncipirana kao uvod u svijet prirodnih vina, a Nastja je pripremila pregled srednjoeuropske i domaće scene. Tako je desetak polaznika radionicu započelo s privlačnim i jednostavnim pjenušcem češkog vizionara Milana Nestareca, pét-natom 380 Volt 2024. Ovo se vino pokazalo kao sjajna uvertira jer se svidjelo svima za stolom, od poznavatelja do onih koji tek ulaze u ovaj svijet. Nastavili smo s Austrijom i fantastičnim žutim muškatom Helber Muskateller 2021 vinarije Maria und Sepp Muster, koji je, na iznenađenje mnogih, bio prilično suho vino. Nježno, skladno i puno energije, poslužilo je kao povod da Nastja prisutne upozna s osnovama biodinamike, načelima proizvodnje koje ova vinarija slijedi.
Uslijedio je Tomac s bijelim Maranyjem 2023, vinarija koju nije potrebno posebno predstavljati. Mnogi za stolom dotad nisu bili upoznati s mirnim vinima ove plešivičke vinarije, a upravo je ovo vino za brojne bilo favorit večeri. Dotaknuli smo se jantarnih, odnosno oranž vina, maceracije i srodnih termina kojima Nastja suvereno barata. Pritom nam je približila principe rada vinarije Tomac, govoreći i o Jošku Gravneru, pioniru modernih maceriranih vina iz amfora, kao njihovu uzoru i pojašnjavajući proizvodnju vina u gruzijskim amforama.
Zatim su na stol stigli pladnjevi s kruhovima iz bistroa Salo, nastalog u suradnji vlasnika susjednog Cogita Matije Belkovića i chefa Tvrtka Šakote. Posluženi su i snažni kozji sirevi sa stancije Kumparička, a sve se sjajno uparilo s vinom.
Nastavili smo s laganom, prozračnom crvenom kupažom iz slovačke vinarije Naboso. Njihov Spolu iz 2024. zanimljiva je kupaža frankovke, rizlinga i zelenog veltlinca. Ovo je vino bilo odličan izbor jer je demonstriralo recentni trend na tržištu koje traži lagana, pitka i blago ohlađena crvena vina. Zatim je uslijedilo najdivlje vino večeri, Cherry Bomb 2020 vinarke Judith Beck, koje je neke oduševilo, a druge ostavilo s upitnicima nad glavama. Ovo je pak vino poslužilo kao povod za raspravu o mogućnostima vina, kritikama koje se upućuju prirodnim vinima te pitanju jesu li ona samo trend ili povratak tradiciji proizvodnje bez kemije.
Posljednja dva vina bila su značajno taničnija, punijeg tijela i s višim alkoholima, čime je Novak pokazala i "ozbiljniju" stranu prirodnog vinarstva. Prvo od njih dolazi iz poznate španjolske regije Ribera del Duero – Finca Los Guijarrales 2020 vinarije Goyo García Viadero, napravljeno od autohtone sorte graciano, briljantno vino. Nastja je ovom bocom pokazala da u svijetu minimalne intervencije postoje i "sigurnije" opcije koje se mogu svidjeti široj publici. Za kraj, poslužen je plavac koji se prethodno prozračio – Plavac mali Vrana 2024 pelješke vinarije Bartulović. Ne bilo kakav plavac, već onaj s jednog surovog vinograda na kamenitim padinama iznad Prizdrine, uzgojen potpuno bez kemijskih tretmana. Čisti izraz terroira, vino kojim je Novak pokazala koliko plavci mogu biti stilski različiti, pitki i posebni.
Na koncu smo pričali o podnebljima, promjenama u vinarstvu i izazovima s kojima se suočavaju vinari koji se odlučuju za ovakav način proizvodnje. Vrijedi pohvaliti i sposobnost Nastje Novak da od u početku šutljive grupe stvori dinamičnu. I upravo nas zato vesele nove radionice koje organiziraju Nesputana Vina.
Jer ono što izdvaja ekipu iz ove vinoteke jest dojam da njihov rad nije vođen isključivo komercijalnim interesom. Riječ je o ljudima koji prodaju vina u koja i sami stopostotno vjeruju, a takav pošten i strastven pristup za svaku je pohvalu. Upravo zato, kao i zbog njihova značajnog doprinosa zagrebačkoj vinskoj sceni, od srca preporučujemo buduće radionice. Osim što donose brojne novosti, vode ih stručni ljudi koji istinski stoje iza onoga što nude. I takve ljude treba podržavati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....