AKO STE SPREMNI UČITI...

Vinskih radionica sve je više i sve su popularnije, a u zagrebačkoj vinoteci Nesputana vina posebno su dobre, evo i zašto

Vinoteka posvećena prirodnim vinima, Nesputana Vina, trenutačno u svojem programu nudi više odličnih vinskih radionica. Nedavno smo prisustvovali jednoj i bila je baš dobra

Vinoteka Nesputana Vina u dvorištu u Žerjavićevoj ulici već nekoliko sezona uspješno održava vinske radionice. Ova vinoteka, koja već tri godine zagrebačkoj publici ustrajno nudi zanimljiva i na našem tržištu rijetko viđena vina, novu je sezonu započela na izvrstan način. Nedavno smo prisustvovali jednoj od prvih radionica u novom ciklusu, koja se pokazala odličnom iz više razloga.

image
Privatni Album

Vinske radionice općenito postaju sve popularnije, a njihov edukativni format pruža dublji uvid i povezanost s vinima koja se kušaju.

Radionica pod nazivom "Prosti faktori prirodnih vina" obuhvatila je sve ono što cijenimo kod vinskih radionica, pa i više od toga. Vodila ju je vješta i britka Nastja Novak, koja u Nesputanim Vinima već neko vrijeme održava radionice, a uz kolegicu Nikolinu Župan vodi i društvene mreže vinoteke te njih dvije, s vlasnikom Borisom Sarjanovićem, čine odličan, stručan tim. Naša voditeljica Nastja Novak provela je gotovo pet godina u Dublinu, radeći s vinima, a uz to je završila i treću razinu WSET diplome.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Što se pilo (i jelo)?

Radionica je bila koncipirana kao uvod u svijet prirodnih vina, a Nastja je pripremila pregled srednjoeuropske i domaće scene. Tako je desetak polaznika radionicu započelo s privlačnim i jednostavnim pjenušcem češkog vizionara Milana Nestareca, pét-natom 380 Volt 2024. Ovo se vino pokazalo kao sjajna uvertira jer se svidjelo svima za stolom, od poznavatelja do onih koji tek ulaze u ovaj svijet. Nastavili smo s Austrijom i fantastičnim žutim muškatom Helber Muskateller 2021 vinarije Maria und Sepp Muster​, koji je, na iznenađenje mnogih, bio prilično suho vino. Nježno, skladno i puno energije, poslužilo je kao povod da Nastja prisutne upozna s osnovama biodinamike, načelima proizvodnje koje ova vinarija slijedi.

image
Privatni Album

Uslijedio je Tomac s bijelim Maranyjem 2023, vinarija koju nije potrebno posebno predstavljati. Mnogi za stolom dotad nisu bili upoznati s mirnim vinima ove plešivičke vinarije, a upravo je ovo vino za brojne bilo favorit večeri. Dotaknuli smo se jantarnih, odnosno oranž vina, maceracije i srodnih termina kojima Nastja suvereno barata. Pritom nam je približila principe rada vinarije Tomac, govoreći i o Jošku Gravneru, pioniru modernih maceriranih vina iz amfora, kao njihovu uzoru i pojašnjavajući proizvodnju vina u gruzijskim amforama.

image
Privatni Album

Zatim su na stol stigli pladnjevi s kruhovima iz bistroa Salo, nastalog u suradnji vlasnika susjednog Cogita Matije Belkovića i chefa Tvrtka Šakote. Posluženi su i snažni kozji sirevi sa stancije Kumparička, a sve se sjajno uparilo s vinom.

Nastavili smo s laganom, prozračnom crvenom kupažom iz slovačke vinarije Naboso. Njihov Spolu iz 2024. zanimljiva je kupaža frankovke, rizlinga i zelenog veltlinca. Ovo je vino bilo odličan izbor jer je demonstriralo recentni trend na tržištu koje traži lagana, pitka i blago ohlađena crvena vina. Zatim je uslijedilo najdivlje vino večeri, Cherry Bomb 2020 vinarke Judith Beck, koje je neke oduševilo, a druge ostavilo s upitnicima nad glavama. Ovo je pak vino poslužilo kao povod za raspravu o mogućnostima vina, kritikama koje se upućuju prirodnim vinima te pitanju jesu li ona samo trend ili povratak tradiciji proizvodnje bez kemije.

image
Privatni Album

Posljednja dva vina bila su značajno taničnija, punijeg tijela i s višim alkoholima, čime je Novak pokazala i "ozbiljniju" stranu prirodnog vinarstva. Prvo od njih dolazi iz poznate španjolske regije Ribera del Duero – Finca Los Guijarrales 2020 vinarije Goyo García Viadero, napravljeno od autohtone sorte graciano, briljantno vino. Nastja je ovom bocom pokazala da u svijetu minimalne intervencije postoje i "sigurnije" opcije koje se mogu svidjeti široj publici. Za kraj, poslužen je plavac koji se prethodno prozračio – Plavac mali Vrana 2024 pelješke vinarije Bartulović. Ne bilo kakav plavac, već onaj s jednog surovog vinograda na kamenitim padinama iznad Prizdrine, uzgojen potpuno bez kemijskih tretmana. Čisti izraz terroira, vino kojim je Novak pokazala koliko plavci mogu biti stilski različiti, pitki i posebni.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Na koncu smo pričali o podnebljima, promjenama u vinarstvu i izazovima s kojima se suočavaju vinari koji se odlučuju za ovakav način proizvodnje. Vrijedi pohvaliti i sposobnost Nastje Novak da od u početku šutljive grupe stvori dinamičnu. I upravo nas zato vesele nove radionice koje organiziraju Nesputana Vina.

image
Privatni Album

Jer ono što izdvaja ekipu iz ove vinoteke jest dojam da njihov rad nije vođen isključivo komercijalnim interesom. Riječ je o ljudima koji prodaju vina u koja i sami stopostotno vjeruju, a takav pošten i strastven pristup za svaku je pohvalu. Upravo zato, kao i zbog njihova značajnog doprinosa zagrebačkoj vinskoj sceni, od srca preporučujemo buduće radionice. Osim što donose brojne novosti, vode ih stručni ljudi koji istinski stoje iza onoga što nude. I takve ljude treba podržavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:51