Prava umjetnička djela

Virovitičanka Zlata Vuzem radi najljepše medenjake i kućice s čipkom koje smo vidjeli

Počela ih je izrađivati sasvim slučajno, kao hobi, a s vremenom se toliko izvještila u njihovom ukrašavanju da bismo joj, da se nas pita, dali nagradu za jestivo umjetničko djelo

Ako još niste čuli za Medenjak na finjak onda je to stvarno šteta, jer ono što Virovitičanka Zlata Vuzem radi od tih tradicionalnih keksa pravo je umjetničko djelo i sasvim bi sigurno moglo konkurirati za jestivi suvenir njene županije, ako ne i šire.

Jednostavan recept za slatko tijesto od kojeg mnogi među nama rade mirisne kućice ili kekse, najčešće u vrijeme Božića, u njenim rukama postaje slikarsko platno. No, nije odmah bilo tako. Ova 59-godišnjakinja, zaposlena u Općoj bolnici u Virovitici, prije sedam je godina iz zabave počela raditi medenjake i, priznaje nam, nije joj išlo lako, no toliko joj se svidjelo da nije odustajala.

image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem

"Počela sam ih raditi kad sam u jednom časopisu vidjela kućicu od medenjaka. Probala sam je napraviti i uspjela sam, pa sam razmišljala kako bih je ukrasila", prisjeća se Zlata.

Iako voli raditi kolače, što ne čudi jer njezin je otac pčelar Slavko Švraka, vlasnik poznate slastičarnice Medena u Virovitici, gdje mnogi svraćaju na odlični ledeni vjetar, mađaricu, bohem tortu i šampitu, izazov koji je stavila pred sebe, nije bio lako. Ipak, Zlata se nije dala smesti, uporno je pekla medenjake, oslikavala ih i objavljivala na društvenim mrežama. Mnogima su se svidjeli njezini radovi pa je na krilima pohvala drugih ljubitelja pečenja kolača, počela više istraživati kako ih oslikati. Zapratila je nekoliko ukrajinskih i čeških stranica na kojima je dobila više informacija i ideja i polako se izvještila.

image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem

S vremenom su njezini medenjaci postali pravi viralni hit. Tako, primjerice, na stranicama Facebook grupe Starozagrebaki recepti, Zlatine objave budu popraćene komplimentima kao što su primjerice: "Nemam riječi koliko lijepo i nestvarno. Čista umjetnost!", "Prelijepo, svaka čast na mirnoj ruci i znanju!" ili "Milina. Kao najfinija čipka. Respekt!", samo su neki od komentara.

A upravo ta čipka je njezin prepoznatljiv motiv kojim oslikava medenjake u raznim oblicima - od zvončića, kuglica, borića, preko adventskih vjenčića i kućica (koje radi prema svom "arhitektonskom nacrtu"), do uskrsnih pisanica. Međutim, ponekad uzme u ruke i jestivu boju i kist, pa po medenjacima slika motive cvijeća i životinja kao vrsni umjetnik.

image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem

"Za jednu kućicu mi treba barem dva dana. Prvo pečem stranice koje se moraju ohladiti, onda spajam kućicu pa i to treba ostaviti da se stegne, a tek onda je oslikavam, nakon čega se i ukrasi moraju osušiti preko noći. Dakle, radim je u etapama", govori Zlata, dodajući kako je do sad najviše ispekla i ukrasila 30 komada medenjaka odjednom. Pa kad znate proces, možete pretpostaviti i koliko je to zahtjevno.

Potraga za idealnom recepturom za smjesu od bjelanjaka i šećera kojim lijepi kućice i slika po mirisnom tijestu od đumbira i meda trajala je neko vrijeme. Radi ih od bjelanjaka u prahu i šećera u prahu kako bi bili u potpunosti sigurni za jelo, a za šablonu kojom će oslikati medenjake koristi shemu za heklanje, pa mrežicu koju ukrašava već kako je inspirirana.

image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem
image
Zlata Vuzem

Tko god je dobio od nje medenjak - bio je oduševljen, govori nam skromno ističući kako je njoj to drago, ali je ipak više veseli što joj hobi koji je sasvim slučajno otkrila još uvijek pričinja veliko zadovoljstvo.

"Još uvijek mi nije dosadilo raditi medenjake. Kad ih ukrašavam, za mene sve drugo nestane. Baš uživam u tome", kaže Zlata o svojim mirisnim i lijepim keksima od đumbira i meda koje možete pojesti ili, pak, ako ih dobro skladištite (daleko od vlage), sačuvati i do dogodine.

Zlatu i njezin Medenjak na finjak možete pratiti i na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:33