ADVENT S NOGU

Vodič kroz ‘osiromašeni‘ Advent: Gdje pojesti kobasice i sarmu, a gdje popiti dobro kuhano vino

 Boris Kovacev/Cropix/Bistro Vještica Facebook
Pronašli smo nekoliko lokacija na kojima možete naručiti hranu, ali i omiljene tople napitke za van

Iako je advent kakav poznajemo otkazan, maštoviti ugostitelji dosjetili su se kako zanimljivom ponudom dočarati barem dio onog prosinca kojem smo se proteklih godina toliko veselili. I dok zadržavanje kod kućica ili ugostiteljskih objekata nije poželjno kako se ne bi stvarali nepotrebni redovi, ponuda blagdanskih specijaliteta za van još uvijek funkcionira. Tako se na ulicama zagrebačkog centra mogu pronaći fritule, kuhano vino, kobasice, pa čak i sarma za van, a mi znamo i gdje.

Kuhano vino za zagrijavanje

Toplo i mirisno kuhano vino neizbježan je dodatak u rukama kada govorimo o adventu. U centru Zagreba možete ga pronaći na čak nekoliko adresa, pokupiti u prolazu pa uživati dok šećete gradom. Kuhano vino pronaći ćete u slastičarnici Millenium u Bogovićevoj, na prozorčiću bistroa Lažni svjedok na Zrinjevcu, u Beštiji u Masarykovoj, Marketu u Gundulićevoj, Kai street foodu na samom početku Jurišićeve te u bistrou Vještica na Gornjem gradu. Gotovo sve navedene lokacije, uz kuhano vino, nude i adventske specijalitete.

Sarma to go

Bistro Market o čijim smo pristupačnim menijima nedavno pisali, u adventsko je vrijeme ušao više nego spreman. Street Sarma s umakom od milerama, vlasca i češnjaka i kupusom, veliki adventski hit Frana Ćurkovića, vratio se u istom takvom velikom stilu i ljubiteljima ovog zimskog specijaliteta osigurao bezbrižno uživanje s nogu. Osim Sarme, tu je i Buncek Fabižon, a u Marketu možete uzeti i kuhano vino za van te tople zimske koktele. Jela i tople napitke u Marketu jednostavno možete naručiti s vrata, konobari ih donose van, izvrše naplatu, a vi ste slobodni nastaviti svojim putem.

image
Matea Halilović


Kobasice s Gornjeg grada

Bistro Vještica kod Vranyczanyjeve poljane u svoji je blagdansku ponudu također uveo kuhano vino (18 kuna), ali i kobasice u pecivu (20 kuna), domaće rakije (16 kuna), kavu (8 kuna) i čaj (10 kuna). Pronaći ih možete ispred samog bistroa pa u svojim slasnim zalogajima i toplim napicima uživati u šetnji divno uređenim Gornjim gradom. Dobra je vijest i da kod bistroa Vještica, na radost najmlađih, povremeno obitava čak i Djed Mraz.

image
Bistro Vještica Facebook

Prozor na Zrinjevcu

Jedan od zasigurno najpopularnijih prozorčića posljednjih mjesec dana je onaj na Zrinjevcu. Ekipa iz relativno novootvorenog bistroa Lažni svjedok došla je na sjajnu ideju pa tako, unatoč činjenici da gosti ne mogu uživati u njihovim jelima na klasičan način, ponudila sendvič s buncekom, kobasicu sa zeljem, gulaš od vepra i palačinke za van. Jednostavno prošećite do Lažnog svjedoka, naručite hranu ili kuhano vino pričekajte nekoliko minuta pa uz pogled na Zrinjevac, onako opušteno s nogu, uživajte u svojim adventskim zalogajima.

Pašurate i češnjovka za van

Ekipa iz Beštije u Masarykovoj nedavno je pak predstavila pašurate ili, kako ih je nazvao jedan gost, fritule koje nisu fritule za van te svoje tople napitke. Kuhano vino i čaj s rumom dolaze u čaši ili bočici, a fritule uz slasni čokoladni umak. Osim slatkih iznenađenja, u ponudi imaju i slasnu češnjovku u pecivu (32 kune) te gulaš od govedine u praktičnoj čašici (44 kune). Pitate li nas, svako od ova tri jela, uz kuhano vino ili topli čaj, zvuči prilično dobro je za zagrijavanje na polupraznim ulicama zagrebačkog centra.

Ima i germknedla!

Jedan od najslađih simbola adventa, slasne germknedle, kuhaju se pak u Masarykovoj 18. Kuha ih ekipa iz Poke Poke restorana, dolaze u nekoliko varijanti od kojih nam se posebno sviđa germknedla od pistacija, a pokupiti ih možete kod restorana Apetit City.

image
Pokepokezagreb Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57