OMILJENI KLASIK

Vodič kroz pripremu: Za najbolje krpice sa zeljem kupus mora biti slatkast, a tjestenina domaća

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Ovog vikenda mijesimo tijesto, sjeckamo kupus i radimo omiljeni klasik iz djetinjstva

Malo koji klasik može se mjeriti sa svevremenskim krpicama sa zeljem ili, kako ih još nazivaju, flekicama s kupusom. Radile su ih naše bake, od njih su učile naše mame, a onda smo i mi, još kao klinci, u vlastitim domovima mogli vidjeti kako to izgleda kada se na mašinicu radi domaće tijesto, režu krpice, a zatim se ubacuju u najjednostavniji, a istovremeno najslasniji umak.

Ono zbog čega posebno volimo ovo jelo jest činjenica da za krpice sa zeljem nisu potrebni baš nikakvi posebni sastojci, svi su prilično jeftini i sve ih, osim kupusa, vjerojatno već imate u kuhinjskom ormariću. Upravo zato, nema baš nikakvog razloga da se već danas ne upustite u pripremu ovog svevremenskog klasika. Kako bismo vam maksimalno olakšali, u nastavku donosimo nekoliko dobrih savjeta za pripremu domaće tjestenine, ali i onih koji će vam pomoći da iz kupusa izvučete najviše.

image
Kabvisio/

Kako napraviti tijesto?

Za početak, pripremite tijesto! Iako svatko ima svoj način pripreme tijesta za krpice, onaj univerzalan, koji uključuje brašno, jaja i sol, bit će i najjednostavniji izbor. Jaja tjestenini daju okus, a napravite li je samo od žumanjaka, bit će još ukusnija i nešto mekša. U slučaju da izbjegavate proizvode životinjskog podrijetla, krpice možete napraviti i samo od brašna, soli i vode.

Najbolja opcija za najpravilnije krpice bit će mašina za tjesteninu, no ako je nemate pri ruci, poslužiti se možete i valjkom. Pri valjanju pripazite da ne dodajete previše brašna, a nakon što ste krpice narezali, kratko ih ostavite da odmore. Tjestenina za krpice ne treba biti razvaljana tanko poput, primjerice, one za tagliatelle, no svakako pripazite da ne ostane predebela i da sve krpice budu jednake duljine kako kasnije ne biste imali problema s kuhanjem.

Najvažnije je zapamtiti da na 100 g brašna ide jedno jaje, a sol zatim dodajete po vlastitom ukusu.

U slučaju da vam je preostalo njoka ili jednostavno želite pripremiti malo drugačiju varijantu omiljenih krpica, svakako razmislite i o receptu Nastasje Chiare Petrić za njoke od špinata ala 'krpice sa zeljem' koje će voljeti čak i klinci.

NJOKI OD ŠPINATA ALA 'KRPICE SA ZELJEM'

image
Berislava Picek/Cropix/

Što s kupusom?

Kod pripreme kupusa važno je pak znati kako svinjska mast i šećer čine čuda. Tako je sitno sjeckani kupus najprije dobro karamelizirati na žlici šećera, kako bi postao slatkast, a kako biste dobili dublje okuse svakako koristite svinjsku mast, baš kao što su to radile naše bake. U slučaju da je izbjegavate, koristiti možete i obično ulje. Također, važno je napomenuti, pri pirjanju kupusa važno je strpljenje pa će vam tako za najbolje rezultate trebati oko 15 do 20 minuta pirjanja.

Po želji, krpicama možete dodati i sitno sjeckanu slaninu. Najbolje je nasjeckati je na sitno pa je pirjati zajedno s lukom. U slučaju da želite izbjeći slaninu, ali krpicama ipak želite dodati i mesnu komponentu, razmislite o pečenim kobasicama koje su uvijek dobar dodatak ovakvom jednostavnom jelu.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Najvažnije za kraj, obavezan dodatak krpicama sa zeljem svakako je i dovoljna količina papra koja, kada se poveže sa slatkastim notama kupusa i tjesteninom, ovaj klasik čini još ukusnijim. U nastavku donosimo recept za krpice sa zeljem.

Trebat će vam:

1 manja glavica kupusa ili pola veće

250 g domaćih krpica

1 luk

1 žlica šećera

Svinjska mast ili ulje

Sol i papar

Priprema:

Glavici zelja najprije odrežite donji, tvrđi dio pa ga izrežite na tanje trakice ili kockice, po želji. Na tavu stavite svinjsku mast ili ulje i dobro zagrijte, a zatim dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte žlicu šećera i sitno sjeckano zelje. Pustite da se karamelizira i pirjajte dok ne omekša. Ako je potrebno, podlijte vodom. Krpice skuhajte najprije u kipućoj slanoj vodi, a zatim ih prebacite u tavu sa zeljem. Dobro promiješajte, dodajte soli i dosta papra i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:54