ŠTO JE FIFO?

Vodite se ovom metodom organizacije u kuhinji pa smanjite otpad i jedite bolje

 Karlisch Photo
Koristite ovaj način kako bi organizirali baš svaku policu u svojoj kuhinji pa stvarajte manje otpada i uštedite novac

Organizacija prostora, a samim time i kuhinje, posljednjih je godinu dana postala važna tema razgovora na društvenim mrežama. I dok nas s različitih profila i portala bombardiraju savjetima, brojni restorani već godinama koriste istu tehniku organizacije koja je, na sreću, vrlo jednostavno primjenjiva i kod kuće. Riječ je o FIFO ili "first in, first out" filozofiji, što bi u prijevodu značilo da prva namirnica koju unesete u kuhinju ujedno mora biti i prva koju ćete potrošiti, piše portal Food&Wine.

Iako zvuči prilično jednostavno, svakome tko voli kuhati i svakodnevno kuha kod kuće, vjerujemo, bit će jasno koliko je ovaj princip zapravo složen. Činjenica je, naime, da nam ponekad naprosto ponestane ideja za pripremu jela s određenom namirnicom ili nam se pak taj dan uopće ne jedu pa ih često guramo u kuteve hladnjaka. No, jednom kada prihvatite takav način potrošnje namirnica, rezultat će biti i više nego zadovoljavajuć. Naime, osim što ćete stvarati manje otpada, lakše ćete planirati obroke, a samim time uštedjeti novac i vrijeme.

Kako FIFO funkcionira?

Najprije valja upamtiti kako su svježe meso, riba i mliječni proizvodi najosjetljiviji te kako ih trebate potrošiti u što kraćem roku. Ako je to nemoguće, iskoristite ih za pripremu određenih jela i spremite u zamrzivač. Naravno, kada je u pitanju zamrzivač, vrijedi isto pravilo – ono što najdulje stoji smrznuto, iskoristite prvo. Isto vrijedi i za skladištenje voća i povrća, ali i ostalih namirnica u hladnjaku.

Kada su pak u pitanju konzerve, pri svakom spremanju u ostavu, obavezna je provjera datuma, a zatim preslagivanje polica tako da namirnice s najkraćim rokom trajanja stoje ispred onih s nešto duljim rokom trajanja. Istu ovu, prilično jednostavnu metodu upotrijebite i pri organizaciji ostalih polica u kuhinji, ali i pri biranju voća iz zdjele na kuhinjskom stolu i, kroz neko vrijeme, sigurni smo, rezultati će biti itekako vidljivi.

Osim ovih, svakako pogledajte i savjete za početnike u kuhinji. Mogli bi vam pomoći kako u organizaciji prostora i vremena, tako i u pripremi što ukusnijih tanjura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:58