ORIGINALNO

Voštinićev Kolaž je divno vino s jednom od najoriginalnijih etiketa koje smo ikad vidjeli

 Arhiva Voštinić Klasnić I Studio Size/
Na stranicama Packaging of the Worlda objavljeno je dizajnersko rješenje Studija Size za vinsku etiketu što je važno priznanje

Packaging of the World je renomirana stranica posvećena dizajnu koja selekcionira najbolja dizajnerska rješenja na svijetu i objavljuje ih. Jučer se na njihovim stranicama našlo i dizajnersko rješenje Studija Size za etiketu vina Kolaž vinarije Voštinić Klasnić. Radi se o važnom priznanju jer je Packaging of the World jedno od rijetkih kvalitetnih mjesta koje objavljuje izuzetna dizajnerska rješenja.

"Za nas ovo nije samo vinarija, ovdje se punimo i stvaramo, družimo i kreativno izražavamo. Prije tri godine spojili smo sunce, sol i divlju buru iz Dalmacije s našim plodnim moslovačkim tlom da bi danas dobili vrhunsku kupažu merlota, cabernet sauvignona, cabernet franka, syraha te autohtone sorte crljenka kaštelanskog. Rezali smo jedan grozd po trsu, vino odležali u barrique bačvama i stvorili kolaž dalmatinskih i moslovačkih sorti. Za svaku sortu nacrtali smo etiketu, a drugima ostavili da ih trgaju, režu, lijepe i slažu po volji kako bi nakon što nestane vina, kolaž ostao uspomena na naše zajedničko umjetničko djelo." izjavio je Tomislav Voštinić, vinar i vlasnik vinarije Voštinić Klasnić koja se nalazi nedaleko Ivanić Grada

"Kolaž" je mješavina pet sorata grožđa, nazvana po umjetničkoj tehnici u kojoj umjetnik lijepi više komada kako bi stvorio novu cjelinu. Osmislili su koncept pakiranja koji poziva kupca na zajedničko kreiranje etikete vina. Tipična vinska boca ima jednu etiketu, a "Kolaž" (kolaž) ima pet, a svaka predstavlja jednu vrstu grožđa umiješanu u ovu vinsku ljepotu. Zajedno čine set naljepnica koje možete rezati, trgati i sastavljati na bocu kao kolaž.

image
Arhiva Voštinić Klasnić I Studio Size/

Inspiracija za dizajn svake naljepnice dolazi iz podrijetla, boje grožđa i vrste tla na kojoj dozrijeva. Za vezivanje naljepnica koristili su gumicu kao hommage tradicionalnim vinarima koji su gumicama vezivali vinovu lozu u svojim vinogradima.

image
Arhiva Voštinić Klasnić I Studio Size/

Svojevremeno smo imali prilike piti Kolaž. Može biti kako su i okolnosti u kojima smo ga pili doprinijele posebnom i romantičnom dojmu koje je na nas ostavilo ovo vino. Jedan veliki um, imenom i prezimenom Bela Hamvas u svojoj knjizi Filozofija vina sugerirao je da "...ispijanje vina ima jedan jedini zakon: bilo gdje, bilo kada i bilo kako. U čovjeku bi se ponovno trebao probuditi stari instinkt da se to pijenje učini dostojanstvenim, pitanje je samo: kako?“

image
Arhiva Voštinić Klasnić I Studio Size/
image
Arhiva Voštinić Klasnić I Studio Size/

Voštinićev Kolaž nama se učinio savršenim za zimsku večer provedenu uz nevelik krug dragih ljudi okupljenih u staroj drvenoj kući baš nedugo nakon razornog petrinjskog potresa 2020. Uz razgovor, poneki sramežljiv osmjeh i pucketanje drva u kaminu odlučili smo otvoriti Kolaž. Čuvali smo ga za neke posebne prilike, neke koje se kemijskom dodatno označe na kalendaru, a ne tamo neki četvrtak ili utorak. Ipak, pod utjecajem svih okolnosti koje su nas zadesile, prešutno smo odlučili da nema bolje situacije od postojeće pa se tako i Kolaž našao na drvenom stolu.

U dno staklenih čaša razlilo se vino zagasite crvene boje koje je podsjećalo na kombinaciju prezrelih višanja i šumskog voća. Vrlo dobro pamtimo raskošan miris istovremeno mesnat, konkretan i topao do besvijesti.

Ipak, ne treba odmah nasrnuti na čašu i suditi mu, ostavite mu vremena da se otvori u čaši, promijenite glazbu za to vrijeme ili što god. Ubrzo nakon što krenete u ispijanje, shvatit ćete kako je živ i nimalo umoran i težak iako se radi o vrlo konkretnom vinu. Baršunast i podatan Kolaž dobro će se slagati s kockicom kvalitetne tamne čokolade ili zreliji sir. Iako traži vrijeme da ga se pije polako, vrlo vjerojatno će vam nestati u trenu.

Tomislav Voštinić već nekoliko godina surađuje sa Studiom Size te je i etiketa na Kolažu proizvod njihove suradnje. Smatramo da je ova etiketa možda najoriginalnija i najkreativnija u Hrvatskoj baš zbog tog interaktivnog trenutka u kojem i krajnji konzument sudjeluje u stvaranju zajedničke priče. Voštinićev Kolaž proizvodi se u vrlo limitirnoj seriji te ga je moguće dobiti samo u vinariji koliko nam je poznato, a prethodno ih kontaktirajte i raspitajte se o dostupnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:11