Katarina Vrenc, chefica zagrebačkog Sopala i jedna od najvažnijih predstavnica nove generacije hrvatskih kuhara, gostuje u subotu, 22. studenog, u riječkom restoranu Hidden Wine Bistro. Riječ je o jednom od zanimljivijih gastronomskih događaja ove kasne jeseni na Kvarneru, koje okuplja dva vrlo jaka imena suvremene hrvatske scene.
Nakon što je preuzela kuhinju Sopala od Marka Turkovića, Vrenc je svoj matični restoran u centru Zagreba u kratkom vremenu prometnula u mjesto zabavnog, kreativnog i sezonski utemeljenog kuhanja. Uvela je i vrlo uspješnu drugu smjenu ručka koja je, nažalost, već neko vrijeme na pauzi zbog promjena u Teslinoj ulici. Iskreno se nadamo povratku ručka, budući da smo ondje svojedobno pojeli neka od najboljih jela u gradu.
Njezin stil karakteriziraju odvažne, katkad i pankerski drske kombinacije okusa, široka primjena fermentacije i poseban fokus na često zanemarene namirnice, od iznutrica do manje atraktivnih dijelova povrća. U skladu s takvim pristupom, Sopal i chefica Vrenc veliki su zagovornici vina minimalne intervencije. Upravo je Vrenc kuhala na nedavnom festivalu prirodnih vina AlterEgo, gdje je njezin gulaš bio jedan od finijih zalogaja, o čemu možete čitati ovdje.
S druge strane, Hidden Wine Bistro, koji je 2023. godine otvorio chef Deni Srdoč, u nekoliko se godina profilirao kao najuzbudljiviji, a vjerojatno i najbolji riječki restoran. Gostovanje chefice Vrenc dolazi u posebno važnom trenutku za Hidden, s obzirom na nedavnu promjenu u kuhinji. Naime, nakon odlaska dosadašnjeg head chefa Željka Vukićevića, koji se vraća u rodnu Crnu Goru, vođenje kuhinje preuzeo je Domagoj Klečina, chef s iskustvom rada u dublinskom hotelu Conrad i Aminessu. Stoga se ovo događanje može promatrati kao svojevrsna programska najava smjera u kojem restoran nastavlja ići pod novim vodstvom.
Večera će se sastojati od pet sljedova. Kako doznajemo od same chefice, na jelovniku će se naći svinjski vrat (suho zrenje u kojiu s misom od šljiva) i paljena pašta od rižinog brašna u aglio oglio verziji, a dio jela pripremat će se i na otvorenoj vatri.
Cijena večere s potpisom Katarine Vrenc iznosi 70 eura. Ovo gostovanje predstavlja dvostruku priliku: za riječku, ali i širu publiku da se upozna s kuhanjem jedne od najuzbudljivijih hrvatskih chefica, te da posjeti sam Hidden u njegovoj novoj fazi. Pozitivan je trend da na hrvatskoj sceni viđamo sve više ovakvih gostovanja koja obogaćuju restoransku ponudu i potiču razmjenu ideja. Rezervacije se primaju putem telefona na broj 051 424 854.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....