KRALJ PROLJEĆA

VRIJEME JE ZA MLADI LUK: Janjetina bez njega je nezamisliva, no ubacite ga i u wok, omlet, variva i salate!

 Getty Images/iStockphoto
Mladi luk nam je već odavno dostupan cijele godine. Plastenici, staklenici, mladi luk proklijao iz starog - dolazi nam iz raznih izvora s raznih strana. Pomalo smo zaboravili da i mladi luk ima sezonu, a ona je upravo nastupila. Pohvale mladom luku toliko su brojne da su postale doslovce nepregledne.
Mladi luk nam je već odavno dostupan cijele godine. Plastenici, staklenici, mladi luk proklijao iz starog - dolazi nam iz raznih izvora s raznih strana. Pomalo smo zaboravili da i mladi luk ima sezonu, a ona je upravo nastupila. Pohvale mladom luku toliko su brojne da su postale doslovce nepregledne.

No u svim tim nutricionističkim himnama prevladavaju zdravstvene teme, sažete u mnoštvu naziva poput “mala vitaminska bomba”. Vitamini i minerali, svaka im čast, ne zaboravimo ipak na neodoljiv okus mladog luka. Zato je baš sada najbolji trenutak da se ponovno posvetimo fantastičnom okusu mladog luka u proljeće.

Sirov ima prednost

U našim se krajevima u mladome luku daleko najviše uživa u njegovom svježem, neprerađenom izdanju. Čak je i opjevan u posveti mladoj kapulici, savršenoj pratnji janjetini. Toj se ulozi mladoga luka sigurno nema što prigovoriti. Može se ipak primijetiti kako je mladi luk stvoren i za brojna druga izdanja osim spomenutog. Od nekih iz naše tradicije koja polako padaju u zaborav do nekih iz drugih kulinarskih kultura koja sigurno zavrjeđuju pažnju i kušanje. Osim uz janjetinu, mladi se luk često poslužuje i u pratnji sira i vrhnja.

creamy mashed potatoes with spring onion is perfect with grilled sausages and onion gravy
Getty Images/iStockphoto

Ni toj navici nema prigovora, ali je zanimljivo podsjetiti kako su arome mladoga luka podatnije i bogatije kada se nasjecka i posoli, izmiješa sa sirom i vrhnjem i ostavi nego vrijeme da se okusi prožmu. Vrlo je zanimljivo primijetiti kako se konačni okus mijenja u omjerima mladoga luka, sira i vrhnja, pa čak ovisi i o tome koliko se sitno ili grubo luk nareže. Pučko ime ovog jela najčešće je satrica.

Voli se sa sirom

Od regije do regije, pa čak i od domaćinstva do domaćinstva pojavljuje se u raznim oblicima i raznim dodatnim sastojcima. Crvena paprika, peršin i još neke začinske trave približavaju ovo jelo svijetu daleko poznatijem liptaueru. Kada je prešao istočne granice carevine, liptauer se naljutio i pretvorio u namaz poznat kao urnebes. Raznovrsnost receptura liptauera obogaćivala se kroz stoljeća i putovanja s kraja na kraj Habsburške Monarhije.

Spanish Mexican Buffet Dinner Hero Shot
Getty Images/iStockphoto

U tim varijacijama često se uz svježi sir pojavljuju i druge vrste sireva. Na- ša inačica sastoji se u osnaživanju mladog luka, svježeg sira i vrhnja, sirom iz mijeha, odnosno mišine. Mladi luk je izvrstan i kada se termički obradi, no ipak najviše do izražaja dolazi ako je kuhanje, prženje i pečenje vrlo kratko. U omletu je toliko dobar da i ne zahtijeva druge sastojke osim jaja i maslinova ulja, maslaca ili masti. Slično je s tjesteninama i rižom. Mladi luk i naribani sir mogu poslužiti za dojmljivo dokazivanje minimalizma u ovakvim talijanskim varijacijama.

Obavezan u woku

Brza priprema mladog luka tema je koja se na Dalekom istoku stoljećima upražnjavala. Učinak kratko preprženog mladog luka u vreloj tavi opčinio je putem woka cijeli svijet. Priča o woku stara je stoljećima, ali nije završena. Na spomen veličanja luka prava proljetna himna toj veličanstvenoj porodici jest mladi luk, mladi poriluk i mladi češnjak narezani na rezance i kratko preprženi u woku.

Asian Chicken Noodles Stir Fry with broccoli, carrots, spring onions, paprika and chili pepper
Getty Images

Jednako narezani korijen mrkve i celera i svaka dostupna svježa gljiva (ali i ukiseljene) dalje razvijaju ovo jelo koje se može granati u raznim pravcima. Nasjeckane ribe, mekušci, repići rakova i školjke jedan su smjer priče započete mladim lukom. Na rezance narezana piletina drugi je pravac u koji se mogu umiješati i druge vrste peradi, svinjetina i janjetina.

Juha s mladim lukom

vezica luka
žlica brašna
kockice starog kruha
50 g maslaca
5 cl maslinovog ulja
5 dcl laganog temeljca (od povrća, piletine, zanimljiva je varijanta i s ribljim temeljcem)

Ovo je zapravo izdanak popularne ajnpren juhe (od njemačkog einbrennen, zapržiti). Na maslacu prepržiti brašno da porumeni i uz miješanje podlijevati temeljcem. Istovremeno se na maslinovom ulju preprže kockice kruha pa doda sitno nasjeckani mladi luk. Tako namirisane kockice mladog luka u tanjur s juhom dodaju se na stolu. Nekoliko kapljica soka limuna kao i malo svježe mljevenog crnog papra mogući su dodaci oko kojih se često vodi rasprava. Je li u ovom slučaju njihova uloga pozitivna, jesu li zaokružili okus, ili samo nepotrebno izvrsno jednostavno jelo odvlače na stranputicu, morate sami odlučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 02:44