Vrijeme je za sočne marelice

Sezona im kratko traje, zato navalite: jedite ih do mile volje i napravite pekmez jer samo domaći čuva obilje njihovih aroma

Piše:Mateja Domitrović Snima:Vjekoslav Skedlar

Vrijeme je za punjenje teglica pekmezom od marelica! I jesti ga žlicom, ili na šniti kruha, ili njime premazati biskvit i napraviti najjednostavniji, a tako mazan desert: roladu s pekmezom. Svakako ga stavite u sachericu, u londonere, krafne…, ali i u slatke umake za mesna jela.

Rjeđi ili gušći, fi ne teksture ili s komadima voća, svejedno je, kako vam je draže. No, za kolače preporučujemo ipak nešto gušću verziju. Postupak ne zahtijeva posebno znanje, važno je samo nabaviti kvalitetne marelice, domaće, kemijski netretirane. Uz to vam treba poveći, što širi lonac, šećer i limunov sok te možda pomoć u kuhinji jer pekmez treba stalno miješati. Čuvajte ga u hladnjaku jer je riječ o zdravom proizvodu bez konzervansa. Kad ga jednom napravite, nemojte stati, navalite na šljive koje će uskoro biti zrele te na ostalo voće kojeg u izobilju ima na tržnicama. Ipak je slađe jesti ono što je napravljeno kod kuće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:00