POSLIJE BLAGDANA

Za ovaj zdravi napitak trebaju vam 4 sastojka, mladi chef objasnio kako napraviti kombuchu

 Berislava Picek/Cropix
Neće vam trebati baš ništa što ne možete nabaviti u obližnjem supermarketu

Nedavno smo na Instagram profilu brenda Kocha kombucha naišli na više nego korisnu objavu za sve one koji se već neko vrijeme planiraju upustiti u pripremu vlastite kombuche, popularnog fermentiranog napitka. Naime, u objavi je detaljno opisan proces pripreme kombuche samo pomoću čaja, šećera i gotovog, kupovnog kombucha napitka. U ovom slučaju, korištena je upravo Kocha kombucha, no kako stoji u objavi, koristiti se može bilo koja komercijalna kombucha koja nije pasterizirana. Od navedenih količina možete napraviti dvije litre napitka, a iz Koche su poručili kako je ta količina dovoljna za tjedan dana za jednu osobu. Također, sastojcima iz recepta možete dodati i one po svom ukusu te napraviti kombuchu po samo svom guštu.

ŠTO JE KOMBUCHA?

Riječ je o osvježavajućem napitku koji se dobiva fermentacijom čaja, a uz dodatak šećera i simbiotske kulture bakterija octene kiseline i kvasca (koji možete prepoznati pod akronimom SCOBY). Plutajuća želatinozna struktura, koja s vremenom nastaje radom bakterija, mnogima je odbojna, no zapravo je riječ o koloniji koja omogućava stvaranje blago muzirajuće kombuche koja u svom osnovnom obliku podsjeća na gazirani sok od jabuke.

Važno je dodati i kako je u pitanju zdrav napitak te da kombucha jača imunitet, poboljšava probavni sustav i doprinosi općem boljem stanju organizma.

Priprema je prilično jednostavna pa će vam tako trebati tek 500 ml vode u kojoj ćete napraviti čaj, a zatim i 1150 hladne vode. Trebat će vam još i 12 grama čaja po izboru te 100 grama šećera. Kada ste nabavili sastojke, u staklenku stavite ugrijanu vodu, dodajte vrećicu s čajem i pustite da stoji 5 minuta. Izvadite čaj, dodajte šećer, promiješajte kako bi se otopio, a zatim dodajte 1150 mililitara hladne vode i bočicu Kocha kombuche. Prekrijte krpom i pustite da fermentira 7-10 dana na sobnoj temperaturi, a zatim koristite po potrebi. Dio gotove kombuche, točnije 300 mililitara, možete odvojiti i koristiti za pokretanje sljedeće kombuche.

Osim recepta, iz Koche su podijelili i nekoliko savjeta, a sve to i potpuni recept možete pronaći na poveznici.

Iza brenda Kocha kombucha inače stoji mladi chef Hrvoje Belančić, koji je karijeru gradio u zagrebačkom bistrou Brokenships, a poznat je i gostima makarskog restorana Gastro Diva. Svoj brend kombuche lansirao je ranije ove godine, a tada nam je otkrio i kako ga fermentacija privlači već dugo te kako je sve krenulo od pripreme kimchija, a završilo na popularnom osvježavajućem napitku. Za sada nudi tri vrste osvježavajućeg napitka; klasičan, kombinaciju limuna i lavande te đumbira i hibiskusa.

"Kombucha je jako jednostavna za shvatiti. Ako koristite loš čaj imat ćete loš finalni proizvod. Jednako je i s dodacima poput limuna i lavande koji ne smiju biti tretirani već sve uzimamo od ekoloških proizvođača. Dugo sam razmišljao što bih mogao raditi uz posao kao neki hobi i ispostavilo se da sam zavolio te čudne "čajne gljive" kako znaju nazivati SCOBY iako uopće nema veze s kulturom gljiva. Nemam nikakvih očekivanja, volio bih da se ljudima svidi moj proizvod, ali prvenstveno mi se sviđa angažman i ritual oko tih čudnih bića", ispričao nam je Belančić tada.

Cijelu priču o Kocha kombuchi možete pročitati ovdje, a više o samom napitku ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:25